Elif Shafak – Sfântul nebuniilor incipiente

1Romanul Sfântul nebuniilor incipiente spune povestea unui grup de prieteni, cu nesfârşitele lor încercări de a-şi îndeplini visurile, menirea sau pur şi simplu de-a nu-şi pierde minţile. Ömer, Abed şi Piyu sunt colegi de camera, veniţi de puţin timp în Statele Unite. Ömer este din Istanbul, urmează un doctorat în ştiinţe politice şi e îndrăgostit de o feministă americană, care se simte străina in tara ei, are o multime de obsesii si tendinte sinucigase. Abed isi continua studiile in biotehnologie si e in permanenta ingrijorat – din cauza modului scrintit de viata al lui Ömer, de o vizita neasteptata din partea propriei mame sau de prejudecatile americanilor impotriva arabilor. Iar Piyu e spaniol si isi doreste sa devina dentist, in ciuda fobiei lui acute fata de obiectele ascutite. Fiecare personaj este dezorientat intr-un fel sau altul, iar monologurile lor sunt o incercare de a descoperi ce-si doresc in viata si, eventual, de la cine. O abordare contemporana a unor teme majore precum iubirea, prietenia, cultura, nationalitatea, exilul si nevoia de a apartine cuiva, undeva.

„Un roman tragicomic, povestea unui grup de prieteni absolut neobisnuiti care incearca din greu sa se gaseasca pe ei insisi in America zilelor noastre. “ (The Economist)

„Romanul lui Elif Shafak ascunde, intr-adevar, ascunde semnificatii  neasteptate. Autoarea cunoaste prea bine atat spaima, cat si iubirea pe care le sadeste in sufletele noastre strainatatea. Mesajul ei, dezbracat de infloriturile multiculturale, este simplu si profund umanist. Viata in lumea moderna, lipsita de granite, il poate aduce chiar si pe cel mai puternic dintre noi pe marginea abrupta a unei nebunii incipiente.“ (The Washington Post)

Elif Shafak descrie ciudateniile si metehnele personajelor sale in cele mai plastice detalii, iar personajele ajung sa distinga si sa inteleaga lucruri pe care, din pacate, am ajuns sa le ignoram prea des. “ (The San Francisco Gate)

De acelaşi autor

Bastarda Istanbulului

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *