Dostoievski – Jucătorul şi alte microromane

jucatorul-si-alte-microromane---fm-dostoievski-973-681-481-5-492326_bigEroul romanului „Jucătorul” este un emigrant „extern”, care, în Europa, nu scapă nicidecum de „rusicitatea” existentă eminamente în el. În cadrul acesteia, un loc important îl deţin banii „metafizici”. De la bani nu se aşteaptă, nici mai mult, nici mai puţin, decît transformarea nemotivată şi fulgerătoare a lumii. În lumea dostoievskiană, aproape niciodată senină, între om şi bani se înterpune ceva infernal: o crimă, o sinucidere, o nebunie.

De acelaşi autor

Însemnări din subterană şi alte microromane

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

4 Responsesto “Dostoievski – Jucătorul şi alte microromane”

  1. ONISCU EUGEN spune:

    CARTEA JUCATORUL reprezinta o marturie autobiografica a ceea ce a insemnat aceasta, patima groaznica a jocului de noroc pentru DOSTOIEVSKI.EL aseaza aceasta hiba asa in forma unei nuvele,ca un avertimentpentru toti cei ce sint prinsi in aceasta groaznica capcana a jocului de noroc.deasemenea invatatura de baza a cartii ii poate ajuta pe toti cei ce sint prinsi in vreo dependenta distrugatoare.Precum drogurile,alcoolul etc.IDEA cartii este ca orine ai fi oricit de mult teau deteriorart dependetele,tale personale,poti invia la oviata noua, poti fi util societatii.

  2. ONISCU EUGEN spune:

    PENTRU DOSTOIEVKI invierea la o viata noua inseamna,acceptarea evangheliei altfel nu exista decit o prabusire in moarte spirituoala a fiintei umane.CARTEA JUCATORUL creioneaza in fata cititorului atmosfera salilor de joc si de asemenea psihologia jucatorilor,oameni care sint prinsi de aceasta patima.DE LA nobili ce joaca si isi pierd averea pina la oameni ce viseaza as schimba soarta prin citigarea unor sume imense.INSA AJUNG SA PIARDA si desii vor sa o rupa cu jocul de noroc ceva ca un magnet ii atrage din nou la mesele de joc.INSA cugindul ca mine totul se va termina iar ei ca oameni se vor schimba.

  3. ONISCU EUGEN spune:

    IMPRESONANT ESTE modul prin care autorul vede posibilitatea noului inceput doar evanghelia este singura sursa ce poate cu omul cazut in patima jocului de noroc.chiar daca intervin suisiuri si coborisuri,adica biruinte temporare urmate de recaderi.Exista speranta deplina a acestei hibed doar prin evanghelie.IAR APOI fericirea ca poti fi cu adevarat util oamenilor facind ceva realmente folositor pentru societate.

  4. ONISCU EUGEN spune:

    ESTE descris frumos acel cadru al vietii din strainatate.in care un emigrant se simte un strain cu nostalgia vietii din tara lui in suflet.IDEA ca esti strain iti strecoara in suflet un sentiment de departe de casa,si in acelasi timp trebuie sa te arunci in viltoarea luptei pentru existenta.cartea juccatorul poate da speranta tuturor ce vor si aspira dupa ceea ce se numeste ceva mai bun si mai inalt in existenta personala.din punct de vedere spirituoal si material.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *