Dostoievski – Idiotul

1De Alexandru Cristian

Bunătatea este o virtute aleasă. A fi un om bun înseamnă a înţelege imperfecţiunea omului,   a-l accepta şi a-l ierta. Uneori bunătatea poate fi luată ca un semn de naivitate sau mai grav, pură prostie.

Idiotul este un prinţ care este un inadaptat perpetuu. Lev Nikolaievici Mîşkin este ultimul din familia sa, este un om inteligent dar care suferă din păcate de o maladie frecventă în acele timpuri, epilepsia. Epilepticii sunt oameni extrem de sensibili şi în stare de multe sacrificii.

Ca orice bărbat acest prinţ este îndrăgostit de o femeie care se joacă cu mintea şi cu sentimentele sale. Iubirea ei este inexistentă, Natalia Filipovna este genul de femeie fatală care doreşte ca bărbaţii să fie sclavi nu parteneri.

Prinţul Mîşkin este “idiot” de bun şi de îngăduitor cu toţi oamenii din viaţa sa. Este un om care nu protestează la nicio nedreptate este un om  care acceptă multe deoarece este un om cu un suflet rar şi pur. Maladia sa l-a făcut să vadă viaţa în alt mod. Viaţa este prea scurtă pentru a ne chinui şi a fi răi unii cu alţii. Dostoievski a zugrăvit un personaj ieşit din comun. Mulţi critici şi istorici literari cred că acest prinţ este un alter ego al lui Dostoiesvki. Nu poate fi o afirmaţie extrem de fundamentată  deoarece în toate romanele sale putem vedea o parte a sufletului acestui genial creator.

Romanul este plin de întrebări unele fără răspuns. Întrebarea centrală este legată de neadaptarea unui om. Acesta poate trăi într-o astfel de lume mult timp? Şi dacă poate trăi atunci în ce mod poate trăi. Putem spune  că acest roman este unul care urmăreşte viaţa unor oameni înzestraţi cu calităţi mari. Oamenii simpli nu vor recunoaşte oamenii mari pentru că nu pot ori nu doresc acest lucru. Femeia pe care prinţul o iubeşte va pieri în chip tragic, cealaltă se va căsători cu un aventurier iar prinţul va înnebuni şi va rămâne în Elveţia.

Este un roman care şochează prin realismul său dur, rece chiar agresiv. Prezentarea faptelor este atât  de exactă şi de sinceră încât te întrebi dacă nu este o cumva o analiză psiho-socială şi nu un roman.

A fi bun este un lucru extraordinar în orice timp dar a fi alftel este ceva unic.

 

Order Idiotul Preţ @ RON22,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian este absolvent al Facultăţii de Istorie, promoţia 2010, doctor în Informații și Securitate Națională. Este poet, eseist şi istoric. A publicat versuri, proză şi diverse articole cu tematici istorice, politice, literare, medicale. A scris peste 200 de recenzii pe Bookiseala.ro. A publicat recent volumul „Între elefant, urs şi dragon,” apărut la editura RAO, o carte de geopolitică despre ofensiva Brics faţă de marile puteri. A mai publicat: Ion Ghoerghe Duca-Un om sub vremuri; coautor al volumul România noului val și volumul de poezii Versuri ciobite.

2 Responsesto “Dostoievski – Idiotul”

  1. skrum spune:

    cam naivă prezentarea, ca să nu zic de-a dreptul prostească –
    completări găsiţi aici: http://www.skrum.ro/cartea-de-pe-masuta/

  2. laura spune:

    Una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit pana acum, o bijuterie in cuvinte caremerg la sufletul,mintea si emotiile cititorului. Merita citita pe indelete, o incantare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *