Dostoievski – Crimă şi pedeapsă

Capodoperă a literaturii universale, romanul Crimă şi pedeapsă îi oferă cititorului posibilitatea de a studia alcătuirea complexei maşinării care este conştiinţa umană. Pornind de la ideea obsedantă că numai o fiinţă independentă spiritual este capabilă de acţiuni măreţe, Raskolnikov, un student sărac din Sankt-Petersburg, încearcă, asemenea lui Napoleon, pe care-l admira nedisimulat, să se ridice deasupra legilor morale comune, căutând să-şi justifice ante-factum acţiunile criminale.

Post-factum, consideraţiile teoretice care îl împinseseră pe tânăr să comită o dubla omucidere intră în conflict cu propria lui conştiinţă, cu atât mai mult cu cât crima în sine este un eşec: în loc să-l ridice deasupra masei informe a celor mulţi, ca pe un erou animat de idealul unei justiţii superioare, îl face să decadă. Sfâşiat între sentimente antagonice mergând de la mândrie sfruntată la ură faţa de sine, de la dispreţ pentru semeni la nevoia de a-i avea în preajmă, de la disperare surdă la speranţa izbăvirii, Raskolnikov, cuprins de remuşcări, îşi va accepta în cele din urmă condamnarea şi, astfel, va fi mântuit prin suferinţa cea mai cruntă — aceea spirituală.

De acelaşi autor

Idiotul. (Colecţia Adevărul) 2 volume

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *