Doris Lessing – Carnetul auriu

1Premiul Nobel pentru Literatură, 2007

“femeiii care prin scepticism, foc şi putere vizionară a povestit despre o civilizaţie divizată supusă controlului “


„Doris Lessing este o legendă vie. A publicat aproape cincizeci de cărţi şi şi-a câştigat pe drept cuvânt reputaţia de stilistă redutabilă şi de scriitoare a cărei operă depăşeşte orice clasificare. Câteva dintre romanele ei se numără printre opere clasice ale modernităţii.” (The Washington Post)

Carnetul auriu este povestea unei scriitoare, Anna Wulf, a celor patru carnete în care îşi înregistrează viaţa şi a încercării ei de-a le uni, în final, într-un al cincilea carnet, auriu. Anna Wulf este în acelaşi timp personajul unei nuvele, intitulată Femei libere, „care scrie patru carnete şi nu doar unul pentru că, dupa cum ea însăşi recunoaşte, trebuie să separe lucrurile între ele, pentru a evita haosul, informitatea, eşecul…” – notează, în prefaţa romanului, Doris Lessing. Astfel încât, cele patru carnete ale Annei se împletesc cu fragmente dintr-o realitate aparentă, a vieţii ei, a copiilor ei, a foştilor amanţi. Stilul postmodern este o trăsătură de bază a cărţii, deşi autoarea insistă ca lectura să ţină seama mai degrabă de temele serioase ale romanului. Carnetul negru înregistrează experienţele Annei în timpul războiului, cel roşu, momente din perioada în care era membră a Partidului Comunist, cel galben, povestea unei iubiri, iar cel albastru, amintiri şi visuri. Este un roman cu mai multe poveşti, iar autoarea ne anunţă încă de la început să fim atenţi la o temă anume, a eşecului, „care, uneori, atunci când oamenii se prăbuşesc, devine o modalitate de a-şi vindeca propriile false dihotomii şi separări”.

De acelaşi autor

Al cincilea copil

Order Carnetul auriu Preţ @ RON64,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *