Doina Uricariu sau întoarcerea spiriduşului

Deşi plecată în America, Doina Uricariu n-a abdicat. Nu s-a lăsat pradă amăgirilor unei lumi mai libere, mai business-oriented.  Mică la stat, energică precum un spiriduş, e în toate. Scrie memorialistică de calitate, conduce o editură, are timp de acţiuni de caritate, scoate albume de artă. Nu poate sta un minut locului. O zvârlugă. Un personaj de poveste dintr-o familie deosebită, tatăl fiind colonel al Armatei regale a ajuns ţăran, pentru că a refuzat colaborarea cu sistemul. Nu face paradă de disidenţă, deşi i s-au refuzat volume pe timpul comunismului. Câţi dintre poeţi au condus consorţii ca şi Doina Uricariu? De câte ori aţi auzit-o vorbind despre sine?

Pe vremea marilor mitinguri ale Alianţei Civice era mereu cu dosare sub braţ. Doar celălalt îl ţinea înadins liber, ca un îndemn la revoltă împotriva ciocoismului securist. La fel ca şi noi, a crezut în restauraţia regimului Monarhic şi la revenirea acasă a Dinastiei. N-a biruit, prin ce a crezut, dar continuă să creadă în recuperarea Memoriei. Şi dăruieşte fragmente de viaţă, clipe memorabile, poveşti despre oameni mari. Toate aşezate cu migală şi cu delicateţe pentru o cinsti vremea căruia i-a fost martor.

Orice cititor care iubeşte dinastia, cercetător, istoric, om de principii, liberal sau ţărănist trebuie să aibă în bibliotecă ultima sa carte: Maxilarul inferior, un titlu dur la fel ca autorul. Două volume, în care regina Ana este personaj principal.

Mulţumesc, Doina!

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

2 Responsesto “Doina Uricariu sau întoarcerea spiriduşului”

  1. Jovi spune:

    Suna interesant acest dublu-volum, desi abia acum iau cunostintele de numele autoarei, din punctul de vedere al unei perioade incinse, despre care se discuta cu mult subiectivism. Sper ca autoarea s-a ferit de acest lucru, desi orice volum de memorii personale se poate feri cu greu de subiectivism si de prea multe pareri personale. O sa caut si eu volumele si o sa incerc sa va comunic parerile personale.

  2. Elisabeta Branoiu spune:

    Doamna Doina Uricariu
    Va rog, nu doriti o oferta de carte?
    Reclama pe: pe http://www.carte-ortodoxa.ro
    http://www.agonia.ro/index.php/author/0026738/Elisabeta_Branoiu
    ” IESITI DIN EA, POPORUL MEU !”
    “Şi am auzit un glas din cer, zicând: Ieşiţi din ea,
    poporul Meu, ca să nu vă faceţi părtaşi la păcatele
    ei şi să nu fiţi loviţi de pedepsele sortite ei” (Apoc. Cap. 18 – 4

    Prefata
    ……. Cartea este un Roman Religios şi prin caracterul său de model pedagogic, pentru orice persoană şi orice familie şi prin conţinutul ei şi cugetările eroinei, poate fi pedagogică şi pentru conducătorii ţării, de la toate nivelele, şi pentru patroni, şi oameni bogaţi şi chiar specialişti, ca medici ş.a.m.d.

    2. ROMANUL ACESTA RELIGIOS este după aprecierea mea şi original şi unic în toată istoria tuturor timpurilor, care nu va putea fi egalat niciodată.
    3. El este pe langă altele, mereu actual, prin conţinutul său Dumnezeiesc, prin cele ce relatează, despre apropierea emoţionantă şi tulburătoare a lui Dumnezeu Domnul Hristos, până la înălţimea omului, a alesei sale şi a soţului ei, văzut desigur doar de dânsa.
    4. El este, aş zice eu, unic în istoria neamului omenesc, prin minunata şi negrăita lucrare a lui Dumnezeu ATOTŞTIUTOR DINAINTE, chiar în vremea noastră contemporană, a ales, a călăuzit, a povăţuit, a învăţat, a înţelepţit, a îmbogăţit şi actualizat perioada atât de lungă de timp, de răbdare Dumnezeiască nepricepută şi nepreţuită de noi.
    5. El are o importanţă şi o valoare de necuprins în cuvinte, naţională, românească, arătând căt de mult ne iubeste Dumnezeu pe noi românii,…………….
    Ieromonah
    NiIL Efrim, Mănăstirea Mărcuş – Covasna
    Autor, Elisabeta Branoiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *