Doina Ruşti – Patru bărbați plus Aurelius

1De Cristina Nemerovschi

După Cămașa în carouri și alte zece întâmplări din București, apărută în 2010, autoarea Doina Ruști revine la începutul acestui an cu un roman cu un titlu neașteptat poate: Patru bărbați plus Aurelius. Deși titlul poate părea jucăuș și deși scriitura alertă a Doinei Ruști a fost asemănată cu genul thriller polițist, acest roman, ce are în încrengătura sa intimă figura unui pisoi buclucaș, ridică mai multe întrebări esențiale decât unele cărți cu titluri mai austere și mai lăudate de critica literară.

După lectura celor Patru bărbați plus Aurelius, rămâi cu întrebarea pe care nimeni până acum n-a îndrăznit să o formuleze atât de explicit într-o carte și, cu atât mai mult, puțini s-au gândit să-i ofere un răspuns: ce se va întâmpla atunci când oamenii nu vor mai citi cărți? Va însemna asta moartea literaturii, sau vom inventa alte mijloace pentru a exprima altfel ceea ce exprimăm astăzi prin literatură? “Oamenii din blocul meu sunt destul de cinstiți. Nu-și depozitează cărțile pe coridoare sau pe scări, ci le aruncă direct în tomberon. Dealtfel, în Sălăjan nici nu sunt librării.”, scrie personajul principal al romanului, simpatica dar ghinionista Licia. Iubitorilor de literatură, acest pasaj li se pare un scenariu de film horror. Ăsta să fie oare viitorul? Cu siguranță, numai Aurelius, motanul inventat cu multă culoare și credibilitate de Doina Ruști, știe răspunsul.

Ce veți mai găsi în acest roman? Un scris cursiv, cadre ce se derulează cu repeziciune, personaje interesante și destul umor, uneori sec. Doina Ruști ne demonstrează că scrie din ce în ce mai liber, mai captivant și chiar, de ce nu, conformându-se tendințelor exigente ale publicului de azi, indiferent de vârstă.

 

De acelaşi autor:

Lizoanca la 11 ani

Fantoma din moară

Zogru

Dicţionar de teme şi simboluri din literatura română

Cămaşa în carouri şi alte 10 întîmplări din Bucureşti

Order Patru bărbați plus Aurelius Preţ @ RON24,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

One Responseto “Doina Ruşti – Patru bărbați plus Aurelius”

  1. Bookish spune:

    Eu aş vrea să citesc „Manuscrisul fanariot”. Am înţeles că are o acţiune tare savuroasă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *