Doina Ruşti – Lizoanca la 11 ani

1Ziarele au spus despre ea că la 11 ani a umplut un sat întreg de sifilis. Aşa începe devenirea Lizoancăi, ca personaj, într-un roman al Doinei Ruşti, în care există de toate, 13 povestiri, „un fel de sertare înfipte în subterana lumii”, vorba autorului. Apariţia cărţii a fost un eveniment editorial pentru România. Era pentru prima oară, după decenii, când personajul conduce povestea prin trăirile lumii căreia îi aparţine şi nu autorul prin angoasele rătăcirilor sale. Parcă de la scrierile lui Blecher încoace nu am mai fost răscoliţi de bestiarul lumii moderne, aşa ca în Lizoanca. Printr-o exprimare seacă, dar directă, te face pe tine, ca cititor, să empatizezi cu victima, încă din primele pagini. Dar Lizoanca, afli de îndată, nu e ce pare, ci o femeie dârză, isteaţă care se luptă cu toată lumea. Inclusiv cu presa care-i răstălmăceşte viaţa.

Povestea se petrece la câţiva zeci de kilometri de Bucureşti. Bătută şi maltratată de propri părinţi, Lizoanca se refugiază într-un adăpost din malul Neajlovului.  Intră rapid în viaţa maturilor. Toţi abuzează sexual de ea, de la primar, la poliţist sau felcer comunal. Nimănui nu-i e milă de ea. Când se află că a îmbolnăvit întreg satul de sifilis, toate autorităţile, inclusiv părinţii, o consideră vinovată. Televiziunile, presa, în general, o stigmatizează. Nimeni nu o consideră victimă a societăţii. Adevărata dramă a vieţii o realizează în centrul specializat în abuzuri unde are de a face tot cu maturi.

Doina Ruşti, printr-o scriere bărbătească, dă de pământ cu realitatea ştirilor de la ora 5.

De aceea poate s-a întors la locul faptei cu regizorii Cristian Panaitescu si Lucian Sora, care au realizat un film.

De acelaşi autor

Zogru

Order Despre copii agresaţi Preţ @ RON34,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *