Dinu Săraru – Clipa

Apărut în ediţie princeps în 1976, romanul „Clipa” este acum reeditat de Editura Adevărul Holding în cadrul unei colec’ii de lux. Lansarea, apropiată ca dată de ziua de naştere a maestrului (30 ianuarie), a fost poate cel mai frumos cadou pe care şi-l dorea scriitorul Dinu Săraru. Deşi scris şi publicat întâia oară în perioada comunismului, „Clipa”, un roman politic, revine în aten’ia cititorilor secolului al XXI-lea, fiind publicat fără modificări pe text, chiar dacă actualul context politic este diferit. Tema romanului evocă perioada 1950-1970 din perspectiva unei existen’e umane tragice, din perspectiva unor întâmplări crâncene, patetice şi tăcute în decenţa lor exemplară.
Acţiunea se desfăşoară pe două planuri temporale: începutul anilor ‘70 (filonul principal şi intriga), dar şi jumătatea anilor ‘50 (prin anumite rememorări). Cele două personaje principale, activistul Dumitru Dumitru (prim-secretar de „şcoală stalinistă”) şi inginerul Tudor Cernat (director la un grup industrial), propun o intrigă îndrăzneaţă, datorată confruntării ideologice dintre metoda veche şi cea nouă a activiştilor de partid.
„Clipa” s-a bucurat de un real succes nu doar în varianta tipărită, primind de-a lungul vremii diverse premii, dar şi pe scenă sau peliculă. În 1978 are loc premiera pe ţară, la Constanţa, a piesei cu acelaşi nume. Iar un an mai târziu, în regia lui Gh. Vitanidis, se lansează filmul.

De acelaşi autor

Ciocoii noi cu bodyguard

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *