Dinu Giurescu – Uzurpatorii

1În 1945, PCR a uzurpat, a acaparat în mod fraudulos controlul statului român. Cum a fost posibil ca ţara să intre silită în tipare ce erau respinse de cel putin 90% din locuitorii ei? Prin ce mijloace a acţionat PCR? Cum au reacţionat partidele tradiţionale, interzise de facto? Dar Suveranul? Dar reprezentanţii sovietici, americani şi britanici din Bucureşti, cât şi oficialii de la Moscova, Washington şi Londra? Ce sperau şi cum vedeau oamenii politici şi opinia publică din România evoluţiile interne şţi externe? Volumul  Uzurpatorii caută răspunsuri la realităţile anului 1945, în cauzele şi efectele desfăşurărilor de atunci. Analiza se întemeiază pe documente diplomatice din Arhiva Naţională Washington D.C., pe cele inedite  din Arhiva Istorică Centrală a României, pe relatări din presa timpului, pe memorialistică. Analiza în care interpretările şi părerile exprimate atunci cu aproape şase decenii în urmă sunt înfăţisate în paralel cu proiecţiile de astăzi ale aceloraşi evenimente.

Dinu C. Giurescu (n. 15 februarie 1927, Bucureşti) este un istoric român, fiu al cunoscutului istoric Constantin C. Giurescu. A colaborat cu tatăl său la scrierea lucrării „Istoria românilor”. A urmat Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, obţinând titlul ştiinţific de doctor în istorie în 1968. A fost profesor la Universitatea de Artă, Secţia Istoria şi Teoria Artei-Muzeografie si la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie. Este membru al Academiei Române din 2002.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *