Dino Buzzati – Deşertul tătarilor

UnknownOperă singulară în peisajul literaturii italiene din prima jumătate a secolului XX, romanul reprezintă o parabolă a existenţei umane. Tânărul ofiţer Giovanni Drogo este trimis într-un fort îndepărtat, ca să apere graniţa de nord a ţării, fort de unde nu se zăreşte decât un imens pustiu: „deşertul tătarilor”. În aşteptarea evenimentului vieţii sale, marea invazie şi înfruntarea tătarilor, timpul se scurge monoton, între ceasurile de veghe şi ritmurile impuse de regimul cazon. Ruptura cu lumea de afară devine definitivă, după o permisie când el hotărăşte să aştepte „ceasul de glorie” în fort. Când nimeni nu mai spera, marea confruntare are loc, însă Drogo, bătrân şi grav bolnav, este evacuat în spatele frontului. Tradus în aproape toate limbile europene, acest roman al speranţei şi iluziei unei vieţi înşelate aminteşte deopotrivă de Kafka si Camus.

De acelaşi autor

Marele portret

O dragoste

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

2 Responsesto “Dino Buzzati – Deşertul tătarilor”

  1. Sebestin spune:

    Pentru mine este o carte esentiala.Deci,chiar mi-a placut…Este o poveste uimitoare.De asemenea recomand si filmul „Il Deserto dei Tartari”.

  2. dragos spune:

    Ascultand melodia ,,Zangra” a lui Victor Socaciu am sesizat aceeasi poveste.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *