Despre cărăbuşii ideologici ai dreptei: Ghinea şi Pătrăşconiu

N-aş fi luat în considerare scrierile lui Cristian Pătrăşconiu, ca fiind altceva decât icneli de pricopseală pe culoarul dreptei, dar apariţia în noul cadru timbrat (literar, mon cheir) a aşa zisului

„mic burghez” Cristian Ghinea, ce-şi deşartă limbutele păreri în volumul Noua şcoală a dreptei, mă sparie.  Care va să zică băiuţeii, aciuiaţi prin Bucureşti, unul via Ioan T. Morar, altul cu trenul foamei, vorbesc despre principiile sfinte ale dreptei, ei fiind simplii enoriaşi ai oportunismului dâmboviţian. Ce ştiu aceşti cărăbuşi ai literelor altceva decât să urce spinarea elefanţilor, care au ocupat, la un timp istoric, casa goală a dreptei româneşti? În textul  Câteva răutăţi de stânga a gângavului moldav CG nu găseşti vreo idee originală care să-i susţină îmburghezitului de paradă esenţa pură a minţii unui gânditor din viţa nobilă a naeioneştilor, voiculeştilor autohtoni. Un răspândac ce-şi face titluri de glorie din a purta valize academice nu poate fi decât un aspirant. Iar un învăţăcel trebuie să aibă şi niscaiva idei proprii, nu doar portul de icoane te face credincios. El o ştie asta din vremea când cocheta cu stânga. Acum e de dreapta pentru că dilematicii părinţi l-au adoptat. Mâine, cine ştie.

Fostul meu prieten Horia Rusu avea o vorbă: „nu poţi fi băutor de coniac într-o lume a consumatorilor de matrafox”. Şi de acolo vine Ghinea, din lumea stearpă a celor care la o cinzeacă zic că sunt moşieri. Când, colo, neam de slugi. N-a scris un rând despre tehnici de creştere a profitului, n-a rezolvat enigma subsidiarităţii…

Cristian Pătrăşconiu s-a cocoţat pe umerii unor personalităţi, cu întrebări de gâgă într-un volum apărut recent la Humanitas: Repere intelectuale ale dreptei româneşti

Ăsta e blestemul României. Am spus-o demult. Slugile ne propăvăduiesc ideile simple, hrănitoare, burghezo-moşiereşti.

Din catehismul lor ideologic, scârţâit pe net, transpare lesne trufia. Şi asta nu-i înalţă, ba dimpotrivă, îi stigmatizează. Preşul nu va fi Pleşu, oricâte bărbi ar răspândi inberbul dilematic prin coltoanele editoriale.

Cât desprte Cristian Pătrăşconiu …. să întrebăm Timişoara. Acolo unde a poposit pasager şi a făcut prăpăd prin dulapurile cu schelete. El este la fel de cunoscut în oraşul meu, ca om de dreapta, cum e actualul ministru al educaţiei. Nimeni nu ştie prin Banatul meu cum a ajuns acesta din urmă să aibă bursă în Franţa pe timpul odiosului.

Dreapta autentică românească a fost clădită cu minţi de sfinţi, care s-au prăpădit prin puşcării pentru ideile lor, nu din arivişti, scârţîitori pe hârtie, cu cioburi de gheaţă pe asfinţitul crezului lor.

Îmi aduc aminte şi acum -şi-mi vine să-mi dau palme – când mă chinuiam să-l conving pe Traian Băsescu în Modrogan, soarele şi luna celor doi cărăbuşi, la un whiskyşor, că dreapta e o oportunitate pentru PD, cunoscând interesele pragmatice ale PPE, în urma forfaitului PNŢCD. Şi asta era pe vremea când cei doi sufereau din spasmele identitare ale vârstei.

Volumul meu Impostura este inspirat şi din catharsisul unora ca ei. Nu i-am văzut niciodată pe ţârcovnici prin catedralele mântuirii, prin casa Brătienilor sau la Florica, pe la Sighet, Periprava, în Mămulari, acasă la Coposu. Şi ei sunt de dreapta. Ha!…ha!…te umflă plânsul.

Cu astfel de pseudoideologi, stânga va triumfa printre tinerii de azi. De aia am scris despre cărăbuşii ideologici. Poate scoate cineva din debara plasa de fluturi.

 

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

7 Responsesto “Despre cărăbuşii ideologici ai dreptei: Ghinea şi Pătrăşconiu”

  1. Emil DRUNCEA spune:

    Când eşti slugă, ai bani dar nu onoare. Eu nu ştiu Marius de ce i-ai băgat în seamă? Ăştia se bucură şi de publicitatea negativă, cărăbuşii n-au jena cu ei!

  2. ion iofciu spune:

    Draga prietene,vreau sa-ti aduc aminte de Noica care avea o vorba sanatoasa: „Daca te lupti, luptat-te cu zeii, nu cu valetii”. Eu as schimba ultimul cuvant cu..slugile! Sa fii iubit.

  3. brod spune:

    dumneata te vrei băgat, cu orice preţ, în seamă. tonul inflamat aminteşte de diatribele din 90-91 ale ţarămiştilor – de unde şi admiraţia lui ghilezan (cum de lipseşte roxana iordache? o fi rămas pe lângă geoană:)) ca să fiu complet, mi-ai mai amintit de un personaj vehement, egocentric şi supărat pe lumea care îl ţine pe la periferia ei: ion coja. famelie mare, domnule! neamuri proaste, dar multe

  4. alina spune:

    Cristian Patrasconiu, de cand a venit in Bucuresti, umfla cateva mii de euro pe luna de la tot felul de institute. A stiut baiatul sa se afirme. Plecat cu trenul la Timisoara, a ajuns la Bucuresti pentru acolo facuse praf toate lucrurile. S-a lingusit pe langa Ioan T. Morar si acum pe langa Tismaneanu. N-are caracter, dar are tinuta rotofioara

  5. un jurnalist spune:

    Eu am doar doua intrebari: Daca este adevarat ca Ghinea a fost data afara de la un doctorat dupa ce a publicat in Coti indrumarile profesorului Miroiu, sub pretextul ca ii cenzureaza opiniile neacademice 2. Patrasconiu este ziarist independent si in acelasi timp director al unui institut de studii politice?

  6. Ilă Citilă spune:

    confirm doar a doua supoziţie, prima nu o ştiu; dar avea dreptate Iofciu, te baţi cu servitorii?
    Marius

  7. un jurnalist spune:

    Multumesc. Asta vroiam sa-mi confirmi. La prima intrebare raspunsul este tot da.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *