De ce să cumpărăm Ebook-uri?

ebookÎn timp ce navigaţi printre „rafturile” unei librării on-line, ați putea fi tentat să cumparaţi o carte electronică, pentru că are preț mai mic decât una pe suport de hârtie.  Ar trebui să evaluaţi întotdeauna propriile nevoi înainte de a decide. Aveţi o tabletă? Sunteţi obişnuiţi să „frunzăriţi” paginile pe suport electronic? V-aţi săturat de epoca lui Gutenberg? Dacă da, iată câteva avantaje ale opţiunii pentru carte electronică:

Pentru călătorie. Dacă plecaţi la un drum lung şi cu multe bagaje, ştiţi că volumele clasice sunt grele. Mai ales acum când low-cost-urile vă pun să plătiţi scump fiecare kilogram în plus, vă e mai uşor să căraţi biblioteca virtuală, în caz că sunteţi un devorator de cărţi.

Avantaj de depozitare . Cei care dețin o mulțime de cărți știu cât de mult spațiu le pot lua miile de volume clasice. Fiind un cititor înnăscut, puteţi avea o întreagă bibliotecă pe o tabletă sau un eReader. În plus, aveţi o copie de rezervă, în caz că se întâmplă ceva în casa dumneavoastră. Nu mă gândesc decât la mutări, nu la incendii.

Greutate. Aţi luat în mână vreodată ghiozdanul unui copil de 7-8 ani? El cară un sfert din greutatea sa. Dacă Ministerul învăţământului ar fi optat pentru versiunile digitale şi nu ar mai fi fost interesat de şpăgile mafie manualelor, astăzi orice şcolar ar fi avut o tabletă cu toate cărţile din programă, plus cele pentru lectură obligatorie.

Prețul. Ebook-urile sunt de multe ori de patru-cinci ori mai ieftine decât cele pe hârtie. Există o sumedenie de titluri gratuite online. Dacă vreţi să faceţi un cadou unei persoane dragi, mare cititoare de cărţi, îi puteţi face o bucurie cumpărând un Kindle: 370 de lei pe Emag. Şi-l încărcaţi cu o mie de cărţi. În acest preţ puteţi achiziţiona 6-7 cărţi. Nu mai mult. În cazul în care trimiteţi prin poştă coletul, vi se va adăuga un preţ pe kilogram.
Viteză. Când doriţi să citiţi instant o carte dorită, nu mai aşteptaţi să vină curierul. Răsplata este instantanee. Acum doriţi, acum citiţi!

Probleme cu ochii. Cu o carte electronică, aveți posibilitatea să modificați instantaneu luminozitatea sau mărimea fontului dumneavoastră. Când ochii dumneavoastră se simt obosiţi, după ce aţi citit o carte pe suport de hârtie prea mult timp, medicii vă indică să faceţi o pauză la fiecare cincizeci de minute. Cu o carte electronică la îndemână, aveți posibilitatea să modificați nu doar dimensiunea fontului, ci şi contrastul.

Lectura de noapte . Dacă obişnuiţi să citiţi în pat, o carte electronică vă reduce consumul de energie electrică. Nu vă mai trebuie lumină. Dispozitivul electronic vă oferă luminozitatea necesară.

Reînoirea bibliotecii. Orice cititor cu experienţă vrea să deţină în bibliotecă ultimele noutăţi.  În majoritatea cazurilor, editurile vând mai scump bestseller-urile. Vor să-şi scoată banii din primul tiraj. Doar pentru a scăpa de stocuri trec la reduceri. Deci aveţi de aşteptat.

Trendy. Chiar şi cititul poate să contribuie la statutul dumneavoastră social. E mai cool să ai o tabletă decât o carte clasică. Asta nu înseamnă că dacă  Bianca Drăguşanu va fi surprinsă pe plajă citind o carte digitală, nu  va fi admirată tableta, ci doar silicoanele. Totul are o limită.

 

 

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

2 Responsesto “De ce să cumpărăm Ebook-uri?”

  1. Razvan spune:

    Foarte multe motive pentru si greu de gasit motive contra e-book-urilor.

    Si asta o spun cu durere in suflet, ca un cititor fidel lui Gutenberg ce sunt.

  2. Chaika spune:

    Detinatoare de kindle de un an si am numai laude. 🙂 Autonomia bateriei e cea mai faina chestie, o incarcare te tine 1000-2000 de pagini, astfel readerul devine tovarasul ideal de calatorie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *