David Grossman – Un cal intră într-un bar

UnknownCel mai trist om din lume e clovnul, se știe. Și când clovnul se apucă să râdă de el însuși și de viața lui cea tristă, lumea din jur e nelămurită: ar trebui să râdă împreună cu el? Să ceară banii înapoi pe bilet? Să-l huiduie gros? Cu Dovala Gi, comediantul care face stand-up în romanul lui David Grossman, nu râde mai nimeni , poveștile lui, amintiri înspăimântăte ale celei mai lungi călătorii pe care a făcut-o copilul care a fost, îngheață zâmbetul pe buze și țintuiesc spectatorul pe scaunul incomod al barului unde a venit ca fraierul, așteptându-se la niște bancuri.

Un cal intră într-un bar nu e nici pe departe o carte care se citește dintr-o singură suflare, cum spune Dovala bancurile cu melcul, țestoasa și papagalul. Dimpotrivă: din când în când, tristețea peste care s-a lipit strâmb masca hohotului de râs e copleșitoare, dătătoare de ghem în stomac și pauză de lectură. Dovala se face bucăți la microfon, în fața stimatului spectator: mitraliază bancuri, mai bune ori mai proaste, râde de el însuși, se înjură, își cară pumni, se umple de sânge. Stimatul spectator hohotește cât hohotește, până nu mai înțelege nimic din amețitorul râsu’-plânsu’ de sub reflectoare. Dar Dovala continuă: poate doar așa, rîzând cu lacrimi, ajunge și el să priceapă ce a trăit.
Order Un cal intră într-un bar Preţ @ RON24,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *