Danilo Kis – Criptă pentru Boris Davidovici

1Considerat una dintre capodoperele sale, Criptă pentru Boris Davidovici (Grobnica za Borisa Davidoviča, 1969) îi aduce lui Danilo Kis recunoaşterea internaţională. Alcătuit din şapte povestiri legate între ele printr-o reţea complexă şi subtilă de relaţii, volumul se constituie ca o galerie de portrete de neuitat. Proiectate pe fundalul sumbru al închisorilor şi celulelor de interogatoriu din timpul Revoluţiei Ruse sau din perioada stalinistă, povestirile lui Danilo Kis aduc în prim-plan personaje tragice şi controversate, strivite de arbitrarul justiţiei şi silite să comită cele mai josnice acte de trădare. Bazate pe evenimente istorice şi mărturii de o incontestabilă veridicitate, aceste naraţiuni de mică întindere reuşesc să transcenda, prin frumuseţea şi precizia stilului, contextul politic la care se referă, devenind adevărate opere de artă, demne de marea literatură.

„O carte kafkiană şi borgesiană în acelaşi timp, O criptă pentru Boris Davidovici, apărută la Polirom in 2009, cu o zguduitoare prefaţă de Adriana Babeţi„, Vladimir Tismăneanu.

„Kis este unul dintre foarte puţinii autori a căror valoare nu poate fi contestată de nimeni. Prin el, onoarea literaturii a fost salvată.” Susan Sontag

De acelaşi autor

Enciclopedia morţilor

Order Criptă pentru Boris Davidovici Preţ @ RON32,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *