Daniel Defoe – Robinson Crusoe (Colecţia Adevărul)

Încă din primul an de la apariţie, romanul lui Defoe a fost un best-seller. Bazat pe relatarea reală a unui marinar scoţian numit Alexander Selkirk, cartea este totuşi o ficţiune despre personajul Robinson Crusoe, un naufragiat englez care petrece 28 de ani pe o insulă tropicală din vecinătatea Venezuelei. După ce părăseşte Anglia, fugind de o carieră în avocatură şi avântându-se pe mare, în septembrie 1651, Crusoe trece printr-o serie de aventuri în urma cărora, într-un final, eşuează pe o insulă pustie unde rămâne absolut singur.

Depăşindu-şi disperarea, îşi construieşte un adăpost lângă o peşteră şi îşi foloseşte toate resursele pentru a supravieţui. Cultivă porumb şi grâu şi începe să vâneze. Citeşte Biblia şi devine religios, considerând că nu îi lipseşte nimic decât compania oamenilor.

Îi descoperă însă şi pe aceştia peste câţiva ani, atunci când dă peste un grup de canibali. Salvează din mâna lor un prizonier de culoare pe care îl numeşte Vineri şi care devine însoţitorul sau. Îl învaţă engleză şi îl creştinează. Împreună, cei doi vor supravieţui singurătăţii, canibalilor şi intemperiilor naturii şi vor ajunge, în cele din urmă, înapoi în Anglia.

De acelaşi autor

Jurnal din Anul Ciumei

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *