Dana Pîrvan Jenaru – Sebastian și lumea lui

O întrebare pe care ne-o punem în chip firesc este aceea despre locul lui Mihail Sebastian în critica românească. În concluzii, Dana Pîrvan-Jenaru nu i-l fixează, ci se mulţumește să afirme că el reprezintă o voce critică originală, ceea ce autoarea şi dovedise cu prisosință pe parcursul întregii lucrări. Cartea impune o personalitate certă, deja întrevăzută în publicistica ei de până acum…

Livius Ciocârlie

Sebastian şi lumea lui își propune să contribuie la cercetarea operei lui Mihail Sebastian prin explorarea bogatei sale activități de critic literar, numai parțial cunoscută până azi, și prin relaționarea acesteia cu alte aspecte ale operei și biografiei sale, de la pasiunea pentru Proust și romanul modern despre care scrie pagini revelatorii, până la cultul prieteniei și felul în care acesta îi colorează judecățile critice și se reflectă în literatura sa memorialistică. Pe scurt, autoarea consideră că nici jurnalul lui Sebastian, nici figura mai complexă și mai interesantă care i se conturează în ultimele decenii, nu pot fi discutate fără o explorare integrală și atentă a operei sale care îi oglindește cel mai fidel și mai nuanțat ideile, sentimentele și evoluția, adică a criticii sale.

Mircea Anghelescu

Această marcă a interbelicului românesc reprezintă cadoul neașteptat și prețios pe care o carte ca aceea a Danei Pîrvan-Jenaru îl face cititorului de astăzi. Investigația sa documentară, ireproșabilă, se transformă într-o viziune ce depășește documentul pentru a se înscrie în orizontul adevărurilor generale.

Mihai Zamfir

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *