Cristina Nemerovschi – Sânge satanic

1Ascult black metal, sunt ateu, lumea mă crede satanist, sunt bisexual, mizantrop, uneori doar misogin, scriu o carte, beau în fiecare zi şi mă droghez în fiecare săptămână – așa se autocaracterizează M., personajul principal din romanul Sânge satanic.
Personajul principal al romanului trăiește o dublă poveste de dragoste: Am un iubit, B, și o iubită, R. În acest threesome este atrasă pe parcurs și D., o adolescentă de 14 ani, sora lui R. Totul se desfășoară pe un fundal haotic, pe care se profilează moartea, sinuciderea, fără a ști în unele momente unde se termină realitatea și unde începe nebunia.
Mizantropie, droguri, moarte, wild parties, ură, cimitire, incest, alcool, popi, boală, metal, rockotecă, sex cu părinții, depresie, umor negru, sado-masochism, izolare, crimă, animale ciudate care îți apar în somn… Ce gust și ce culoare au experiențele unui nihilist din 2010? Dacă ar fi trăit în lumea cu care se joacă M., ar fi purtat Stavroghin brățări cu țepi și cruci întoarse? Ar fi dormit Holden Caulfield, beat, pe băncile celei mai true bodegi? Ar fi ucis Maldoror corporatiștii și vedetele Tv, după care s-ar fi băgat la headbanging pe Cannibal Corpse?
Dacă nu vă este teamă de introspecții demonice în nopți gri la capătul cărora ființa ar putea pierde toată familiaritatea ce o definește, pășiți cu încredere în lumea întunecată din Sânge satanic. Veți avea noroc și veți găsi calea de întoarcere, sau…?

***

„“Sânge satanic e o carte excepţional scrisă, care nu seamănă cu nimic! Cristina Nemerovschi iese din clişeele scrisului şi creează o viziune epică atât de convingătoare, încât, citind-o, te simţi imediat contaminat de aventura adolescenţei răzvrătite.” (Doina Ruști)

“Există trei modalităţi de a recomanda romanul autoarei Cristina Nemerovschi: este o re-trăire a adolescenţei, o descriere a infernului şi primul roman cu metalişti din literatura română.
…Dacă vreţi un roman antisocial, cu faze hardcore filosofice dar şi cu umor negru dadaist, cu scene de sex şi de măcel, dacă vreţi primul roman metal din România, confesiunile unui „satanist” bisexual şi misogin, aţi ajuns în locul potrivit! ” (Ștefan Bolea)

“Proza Cristinei Nemerovschi surprinde materialitatea psihică a unor apariţii de genul gândacului kafkian. Această materialitate (care constituie de altfel şi substanţa narativă din care se detaliază şi rafinează structurile textuale) e un gard de sârmă ghimpată venit de undeva din preistioricitate şi desprins parcă direct din pielea solzoasă şi corozivă a dinozaurilor; un joc cu vulcani cu sânge (în loc de lavă) legaţi între ei ca nişte vase comunicante la care Eterul Întunecat suflă şi cântă ca la nai o grandioasă simfonie a apocalipsei.” (Francisc Ormeny)

citiţi o recenzie savuroasă pe Hyperliteratura.ro

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

9 Responsesto “Cristina Nemerovschi – Sânge satanic”

  1. Alexandru Petria spune:

    Este un roman bine scris, care merita citit.

  2. carmen petcu spune:

    draga Cristina, e adevarat nu ti-am citit romanul, dar dupa nume – ‘ Sange satanic’, e ceva malefic, care ii duce pe oameni in ratacire! Satan este vrajmasul lui Dumnezeu si al oamenilor, daca te situezi de partea lui, vei avea numai de suferit pentru ca in cele din urma Dumnezeu il va zdrobi pe Satan si-l va arunca in lacul de foc. Citeste Biblia si vei vedea ca este asa! Te joci cu Dumnezeu, nu-ti dai seama ca El este Atotputernic, numai in mila lui te tine inca in viata si-ti da inca prilejul sa vii la el, lepadandu-te de influienta malefica de ‘ sangele satanic’ care curge prin venele tale. Ai grija, nu fii de partea Celui Rau, alege Viata in ascultare de Dumnezeu, aceasta ii aduce lui glorie. Cauta-l pe Dumnezeu si El se va lasa gasit de tine, asa scrie in Biblie! Iti doresc numai bine si…intoarce-te la Dumnezeu, asta ar trebui sa faca orice om!!

  3. haha spune:

    BRD, adica un soi de Hagi, Ilie si Comaneci

  4. gicu_ragalie spune:

    hutopila, haha, esti prost, stim cu totii!

  5. amalia spune:

    este un roman interesant…

  6. nick spune:

    Sange satanic e o carte superfaina! Am ras, am plans…are de toate!

  7. Marius Sasu spune:

    Cartea ii superbuna, mie mi-o placut de m-o rupt. Dar nu inteleg discutiile astea degeaba pro si contra. Aia de le-o placut, le-o placut si brava lor. Aia de nu le-o placut, se vede ca au prejudecati sau sunt obisnuiti cu altfel de literatura; deci lor n-o sa le placa nicicum, indiferent ce le-om spune noi, astora de n-o placut. Asa ca discutia n-ar mai trebui sa existe. Da cartea chiar ii faina de tot.

  8. Incipit Satan spune:

    @carmen: ce imi poate spune Biblia mie? imi poate dovedi ca exista D-zeu? Cine zice ca exista Satan? Numai voi, crestinii orbi care credeti intr-o himera inventata de alti escroci ce au catat sa faca parale dupa amarati si idioti ca noi. In esenta cartea nu are nicio legatura cu cultul satanist si nu ar trb sa ai legatura cu religia, dar persoane ca tine d-au dovada ca religia de orice fel, tampeste. „Nu fi de partea celui rau”, draga nu stiu pe ce lume traiesti dar raul si binele nu sunt decat cele doua parti ale un carti de poker, ca vrei ca nu vrei face parte din esenta omului.

    Si daca aleg sa ascult de D-zeu cu ce ma aleg? D-zeu, nu imi pune mancare in stomac, nu imi da sa beau pana ma imbat, nu imi pune bani in portofel si in nici un caz nu imi patul cald la noapte. Asa ca fatuca, mai lasa bisericutele astea si mai iesi in lume, ca atunci cand te lovesti de realitate o sa vezi cat de neinsemnat este acest D-zeu si cat de putrede sunt lucrurile precum biserica si religia.

  9. Rares spune:

    :)) daca este un batranel pe un nor si se uita la noi de ce nu le da si calugarilor care se roaga intruna macar un castron de orez sa nu moara de foame si ei asteapta mancare tot asa de la niste „satanisti” ca noi

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pazirea mintii « think’n talk - [...] citit azi câteva articole despre ce se întâmplă în cultura românească. Exemplific AICI şi AICI. Nu m-a deranjat că…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *