Cosmin Perţa – Două povestiri

1Viata închipuită a micului N. Ceauşescu.
Un fost caporal în armata lui Stalin care se crede Lenin, o târfă pariziancă de lux, la a doua tinereţe, şi un pictor româno-evreu, ratat şi exilat, se întâlnesc într-o garsonieră din Paris şi deapănă amintiri, legende, invenţii, despre un personaj comun din istoria lor, micul N. Ceauşescu. Ceea ce pare a fi o întâlnire de bun augur, menită să liniştească apele tulburi ale memoriei şi să vindece rănile trecutului se transformă într-un carusel al smintelii. Istoria reală a dictatorului Nicolae Ceauşescu planează deasupra naraţiunii, relatând în paralel o poveste care până la final se va contopi cu cea „nebună” a personajelor.

Peisaj cu clauni la asfinţit
Patru personaje se întâlnesc, pe posturi de pacienţi şi doctor într-un spital de psihiatrie, în mijlocul unui scenariu fantasy. Toţi caută inima roşie a grifonului. Colegii lor de salon sunt Homer, Vergiliu, Dante, Shakespeare, Goethe, Moliere, Gogol, şi, mai retras, Lenin. La un moment dat apare o pisică ce salvează situaţia. Ce se va întâmpla, totuşi, cu personajele când vor descoperi inima roşie a grifonului, şi ce se va întâmpla cu doctorul von Artz care fierbe de deznădejde? Asta doar Lenin, care dispare, o poate şti, sau dumneavoastră care cititi cartea.

De acelaşi autor

Întâmplări la marginea lumii. Aventurile lui Axinte Abramovici Papadopulos în pustie

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *