Constantin Ţoiu – Vrăjeli (de buzunar)

CarteAşa cum autorul însuşi le caracterizează, povestirile din volumul Vrăjeli (de buzunar) sunt „nişte născoceli noi, care să îngheţe lumea, de luat în serios ori în râs, dar cu totul altfel”. Acţiunea este plasată după Revoluţie (în perioada aşa-zisă „madam Tranziţia”), iar aluziile politice sunt numeroase, atât în ceea ce priveşte fostul regim comunist, cât şi starea politică de după. Personajul Omicron, mesagerul ceresc, de fapt un alter ego al autorului, este un ghid în cotidian şi un observator fidel al realităţilor de orice natură (politice, sociale etc.), este demonul care te ţine la curent cu „ordinea” mondială şi, totodată, având capacitatea de a te transporta în orice moment al istoriei – pentru el, timpul este un fleac -, este demonul scriitorului, un înger decăzut, un hibrid, „dublul”, care se poate metamorfoza în funcţie de situaţie. Majoritatea personajelor au o latură fantastică, dar ele îşi neagă acest statut şi au pretenţia realităţii.

Acest volum inedit al lui Constantin Ţoiu, de „bijuterii dialogate”, ne înfăţişează o lume redusă la dimensiunea Bucureştiului, analizată cu inteligenţă şi umor împreună cu „îngerul de serviciu”, o satiră la adresa societăţii româneşti pre şi postrevoluţionare.

De acelaşi autor

Căderea în lume

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *