Clezio Le J.M.G – Raga. Apropierea continentului invizibil

1Premiul Nobel pentru Literatură, 2008

„Autor al inovaţiilor, al aventurii poetice şi al extazului senzual, explorator al umanităţii aflate deasupra şi dedesubtul civilizaţiei dominante”

De Alexandru Cristian

Cunoaștem locuri, oameni, țări și obiceiuri. Le privim, le vizităm și le simțim sau…ne înșelăm. Misterul unui loc ține de istoria sa, de originea sa primordială, de rădăcina ființei sale. Dacă Africa este continentul uitat, Oceania este continentul invizbil spune Jean- Marie Gustave Le Clézio.

O insulă din Oceania este locul în care miturile ies la suprafață și spun povestea lor. Toți exploratorii, Magellan, Quiros, Bougainville, Cook au căutat acest loc invizibil. Pentru ei Oceania a devenit continentul visului.

 Raga este locul în care oamenii ajung cu speranțe. Piroga primordială a atins coastele cu un aer de speranță și de vis. Primii locuitori ai acestei insule au iubirile, dramele, speranțele, dezamăgirile lor. Povestea lor se împletește cu seva manghierilor, a cocotierilor, a ignamelor și a taroului. Istoria minerală a locuitorilor este exprimată prin legătura profundă dintre viața lor și plantele crescute din acest sol greu de definit, un sol numit speranță. Ca și alte insule vulcanice Mauritius, Martinica, Tahiti, Raga este împodobită cu plante.

Râul Melsissi înconjoară satul primordial al insulei. Sat în care povești de familie se scurg încet și cu nerăbdarea timpului neiertător. Kostamul, tradiția, se bazează pe mituri, legende ale genezei oamenilor și ale fructelor. Femeile țes rogojini cu gândul la povești și legende îngropate despre iubiri imposibile.

Mierlele negre zdruncină viața liniștită a locuitorilor. Blackbirds sunt noii pirați ai vremurilor moderne, cei care răpesc din pasiune, nu din motive ce țin de bunăstarea lor. Acești cavaleri negri răpesc speranțele unui popor ce luptă pentru a-și afirma existența.

       Jean- Marie Gustave Le Clézio scrie cu luciditate că adevărata globalizare, este globalizarea epidemiilor.

Insulele au rezistat în fața acestor intruziuni. Neamurile mărilor s-au transformat în ceea ce au devenit astăzi, un model de rezistență în fața aculturației, un peiorativ anacronic.

Le Clézio  ne spune că falșii profeți ai ciocnirii civilizațiilor au justificat războaiele de dominație prin teorii savante. Dominația și războiul dus pentru a stăpâni trebuie să aibă parte de o justificare.

 Raga este o carte despre un loc pe care nu-l vedem în graba noastră, un loc invizibil care prinde contur sub penița lui Le Clézio. Raga este locul în care visele despre o epocă de aur se întâlnesc și renasc într-o formă pe care trebuie să o descoperim.

De acelaşi autor

Potopul

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *