Circul ideilor cu Gabriel Liiceanu

Costi Rogozanu Un comentariu precum cel făcut pentru televiziunea Mix2TV din Braşov arată o credinţă nestrămutată în circ a domnului Liiceanu. “Eu am fost de acord cu Băsescu  când a condamnat în 2006 comunismul. M-am recunoscut în gestul lui. Atunci Băsescu a devenit preşedintele meu, nu eu am devenit intelectualul lui. Însă când acelaşi om care condamnă comunismul vine şi spune la o emisiune că dacă Ceauşescu ar fi condus România doar 10 ani ar fi fost un preşedinte mare, atunci  mă îndepărtez de el, pentru că asta înseamnă că nu ştie ce a condamnat”

Pe de o parte, este o dovadă de infinit dispreţ pentru intelligenţa noastră să spui că ţi s-a părut o condamnare a comunismului ce au făcut Băsescu and Tismăneanu. Nu, a fost o reconfirmare a unor teme electorale. A fost găsirea motivului perfect pentru dedicare totală puterii.

De cealaltă parte, mi se pare un act de dogmatism să nu acceapţi un paradox banal, formulat de Băsescu după mulţi istorici şi comentatori, acela că  prima parte a domniei lui Ceauşescu concurează serios cu alte momente, puţine, de bunăstare simţite de popor în ultimul veac.

Dar aşa se fabrică un circ al ideilor. Cînd e să-ţi explici o atitudine din trecut, exagerezi un motiv: “a condamnat comunismul, deci era de-al nostru”. Cînd e să explici de ce te dezici de preşedintele tău: “n-a condamnat pe bune comunismul. ne trebuie unul să-l condamne şi mai abititr”. Dacă nu e circ, e pur şi simplu fanatism.

Nu prea cred însă că avem de-a face cu o dezicere fermă de Băsescu. Încă. Liiceanu nu e la primul pas de acest gen în care îi lasă în offside pe prietenii de la GDS, aproape toţi înfipţi deja în grila de răsplată din parrtea puterii: funcţii în partid, în aparat, în administraţie etc. Liiceanu rămîne “independentul”. Iar ceilalţi îl urăsc în secret acum pentru că locul lor căldicel nu mai e căldicel cînd filozoful le reaminteşte că lucrează în domeniul privat. Mie, din acest punct de vedere, omul îmi place. Comentariu preluat de pe Voxpublica

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

2 Responsesto “Circul ideilor cu Gabriel Liiceanu”

  1. vioricanica spune:

    n-ar fi cazul sa renuntati la discutii pe tema basescu si sa aduceti la lumina pe viitorul candidat la presedintie ? sa contribuiti la pregatirea acestuia in ale democratiei si ale manierelor elegante ?

  2. Sile this Millennium spune:

    De departe” preşedintele jucăuş” este după Ion Iliescu unul din cei mai talentaţi politicieni români ,da Ion Ilici Iliescu a fost „un manipulator bolşevic de marcă” Traian Băsescu a fost ” cel mai talenat cacialmist ” care a jucat pe cartea „sincerităţii” întîi adoptarea „culorii portocalii „ca la ucrainieni „a noi schimbări ” apoi nefericita exprimare „AXA BUCUREŞTI-LONDRA-WASHINGTON” care a compromis din start ideea lăsînd loc la interpretări ,povestea cu „CNSAS” adoptat în scîrbă la întoarcerea din CHINA ,apoi acea poveste de vodevil din parlament ,cusută „aţă roşie „de Vladimir T.care a fost un circ şi a compromis şi aici „ideea în sine”apoi PARTIDUL RFORMEI numit PDL care a adus RESTAURAŢIA GRUPĂRII OPORTUNIŞTILOR CElOR MAI SINIŞTRI toate acestea le REPROŞEZ „preşedintlui meu ” Traian Băsescu aşa cum i-am reproşat „preşedintelui meu ” Emil Constantinescu NEPUTINŢA şi LAŞITATEA !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *