Salman Rushdie – Seducătoarea din Florenţa

349772Cel mai recent roman al lui Salman Rushdie, Seducatoarea din Florenţa, publicat în 2008, este o elegie închinată frumuseţii şi, în acelaşi timp, o meditaţie asupra naturii şi a modului în care funcţionează puterea. Având în centru figura misterioasă şi seducătoare a unei femei – prinţesa, vrăjitoare şi sclava, visul de dragoste al oricărui bărbat –, povestea îmbină epoci istorice şi spaţii culturale diametral opuse, purtându‑ne din Florenţa lui Machiavelli şi a familiei de Medici în opulenta Indie a mogulilor din perioada de glorie marcată de domnia lui Akbar. Cu toate că ne lăsăm cuceriţi de fermecătoarea eroină a cărţii, cu toate că cel ce ţine în mână firele multicolore ale naraţiunii pare a fi un ins misterios cu aerul unui nobil, cu măiestria unui scamator şi misiunea unui diplomat, adevărata partitură a seducţiei este interpretata, ca întotdeauna, de Rushdie însuşi, care îmbină harul unui povestitor oriental cu talentul plastic şi bogăţia de nuanţe a unui miniaturist.

„În Seducatoarea din Florenţa, Rushdie se întoarce în timp, la acele prime indicii ale schimbului cultural care şi-au lăsat puternic amprenta asupra operei sale… Unul dintre cele mai bune romane scrise de Rushdie pînă acum.” (The Observer)

„Noul roman al lui Salman Rushdie este ca o sală a oglinzilor de bilci. Distorsionează şi creează apariţii şi, mai ales, precum acele oglinzi care sunt portaluri înspre căi periculoase, au menirea de a scoate la lumină lucrurile ascunse. Două mari civilizaţii, imperiul mogul al lui Jalalluddin Muhammed Akbar şi Florenţa din vremea familiei de Medici şi a lui Machiavelli, se reflectă una într-alta, înlănţuite, totodată, printr-o serie de întâmplări dintre cele mai improbabile, ca în lumea basmului.” (The Times)

De acelaşi autor

Dincolo de limite

Grimus

Patrii imaginare

Ruşinea

Versetele satanice

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *