Cicerone Ioniţiu – Memorii. Volumul I: Din ţara sârmelor ghimpate

Volum apărut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România

După un deceniu de luptă împotriva abuzurilor din penitenciarele şi lagărele regimului comunist, Cicerone Ioniţoiu a ieşit din infern hotărât să spună adevărul despre genocidul la care a fost supus poporul român în această perioadă întunecată a istoriei sale. Nici în închisoare, nici în lumea liberă, unde a ajuns în 1979, nu a abdicat de la crezul său, acela de a-şi ajuta tovarăşii de suferinţă şi de „a căuta în permanenţă în cutele cele mai ascunse ale memoriei pentru a aduce la suprafaţă fapte şi oameni” care au făcut cinste unei generaţii lovite de istorie. Impresionantei sale opere de documentare asupra Gulagului românesc i se adaugă acum memoriile – programate să apară în trei volume –, pagini cutremurătoare despre destine cumplite, suferinţă, tortură, trădare, dar şi despre compasiune, iubire, solidaritate şi dârzenie de neclintit.

„Cicerone Ioniţoiu a stat în inchisoare mai bine de un deceniu şi s-a aflat sub supravegherea Securităţii aproape întreaga viaţă, pentru că a crezut în democraţie, în valorile sale, în opoziţie cu regimul comunist. În 1989 comunismul s-a prăbuşit, oferindu-le lui şi celor de seamă şi din generatia sa dreptatea istorică de a putea fi socotiţi, în raport cu comuniştii şi securiştii care i-au închis şi torturat, cei neînvinşi.” (Marius Oprea)

 

 

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *