Charles Dickens – Martin Chuzzlewit. (Colecţia Adevărul) 2 Volume

Devenit unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi scriitori ai vremurilor sale, Charles Dickens se va bucura de succes şi dincolo de Atlantic, unde va călători împreună cu soţia, în 1842. Adept al doctrinei republicane, Dickens îşi dorise enorm să vină în contact direct cu susţinătorii acestei ideologii care, în opinia lui, se apropia foarte mult de pricipiile egalitariste ale Iluminismului. Uimit de neaşteptata aroganţă a americanilor şi de amabilitatea rece pe care o afişau faţă de străini, precum şi de tendinţa lor de a folosi violenţa în caz de dispute, în loc să îşi rezolve conflictele pe cale diplomatică, Dickens a remarcat neconcordanţa dintre ideologie şi comportament, pe care fără ezitare o va scoate la iveală în scrierile sale. Dacă în lucrarea non-fiction, „Note din America“, Dickens expune concluziile desprinse în urma călătoriei sale, împărtăşind publicului său dezgustul resimţit faţă de obiceiurile americanilor, printre care şi acela de a mesteca şi scuipa tutun, în „Martin Chuzzlewit “ se foloseşte de ficţiune pentru a satiriza societatea americană. Asemenea lui Jonathan Swift, Dickens îl transformă pe tânarul Martin, căruia îi lipseşte totuşi naivitatea lui Gulliver, într-un observator ironic al scenei politice şi sociale americane. Văzută prin această prismă, America va fi percepută de publicul britanic cu toate imperfecţiunile ei.
În epoca, Martin Chuzzlewit s-a bucurat de succes atât datorită umorului de care abundă majoritatea episoadelor relatate în paginile sale, cât şi pentru că stimulează puternic imaginaţia multora dintre cititorii dornici de a obţine informaţii despre America, un tărâm înca necunoscut în detaliu de europeni.

De acelaşi autor:

David Copperfield. (Colecţia Adevărul) 2 Volume

Order Martin Chuzzlewit. (Colecţia Adevărul) 2 Volume Preţ @ RON75,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *