Cehov – Livada de vişini. Unchiul Vania. Pescăruşul

IMAGINELivada de vişini, Unchiul Vania şi Pescăruşul se numără printre cele mai cunoscute piese de teatru din literatura universală şi sunt reprezentative pentru opera celui mai important şi mai jucat dramaturg din Rusia, Anton Pavlovici Cehov. Cele trei scrieri zugrăvesc, în umbre şi lumini de neasemuit, zbuciumul sufletesc al fiinţei umane.

Autorul, care a lucrat ca medic o viaţă întreagă, s-a aplecat neîncetat asupra dimensiunii interioare a omului şi a pus sub lupă iubirea, suferinţa, împlinirea, credinţa sau lipsa ei, teme universale ale marii literaturi.

Tradiţional, comedia şi tragedia sunt păstrate separat în genul dramatic însă există scriitori care îmbină cele două specii. Cehov este unul dintre dramaturgii care amestecă umorul şi tragedia pe scenă, astfel încât opera Livada de vişini nu poate fi încadrată în standardele clasice ale genului dramatic, ea fiind una dintre piesele care au contribuit la dezvoltarea unui gen modern prin inovaţiile sale.

Piesa are în prim plan familia unei aristocrate din Rusia care revine pe moşie după o absenţă de cinci ani. La momentul întoarcerii familiei, livada de vişini pe care o deţineau este scoasă la licitaţie în vederea recuperării unor datorii. Când familiei i se prezintă mai multe variante prin care ar putea să-şi salveze livada, aceasta rămâne cu braţele încrucişate, iar livada va fi vândută fiului unui fost mujic.

De acelaşi autor

Logodnica. Nuvele si povestiri

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

One Responseto “Cehov – Livada de vişini. Unchiul Vania. Pescăruşul”

  1. Ana spune:

    Mi-a placut traducerea….
    Bucuroasa ca avem oameni talentati ca Dna Elena Vizir – ca sa creeze o astfel de traducere……

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *