Ce urmăreşte Ion Cristoiu cu noua sa carte despre 23 august 1944. Varianta Mareşalului Antonescu?

Publicistul Ion Cristoiu pregăteşte o nouă carte de eseuri, intitulată: „Lovitura de stat de la 23 august 1944. Varianta Mareşalului Antonescu.” Într-un editorial Iresponsabilitatea dezbinării, acest Gică-contra al editorialismului autohton încearcă să explice, nu să convingă audienţa, că Mareşalul ar fi obţinut condiţii mai bune dacă ar fi fost el cel care negocia cu Moscova armistiţiul. Pe ce te bazezi, Gică, ar întreba orice cititor de bun-simţ.

Bun cercetător al arhivelor, dar fără a avea vocaţie de istoric, Cristoiu face fel de fel de scenarii pornind de la un document care sintetizează punctul de vedere al Mareşalului despre 23 august 1944. Cu o inteligenţă speculativă, autorul construieşte o istorie contrafactuală. A acelui ce ar fi fost dacă? Se ştie că în ştiinţă asta nu contează.

În cazul Loviturii de stat, istoricii s-au pronunţat deja. Regele Mihai a limitat dezastrul şi a menţinut unitatea teritorială. Restul e Dan Brown.

Ion Cristoiu ştie că o carte de conspiraţie se vinde mai bine decât una de istorie.

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

5 Responsesto “Ce urmăreşte Ion Cristoiu cu noua sa carte despre 23 august 1944. Varianta Mareşalului Antonescu?”

  1. Gogu spune:

    A limitat dezastrul? 180.000 de oameni dezarmati si trimisi in lagarele din Siberia…

    3.000.000 de anti-comunisti in inchisori, dintre care 800.000 de morti…

    Asta inseamna limitarea dezastrului?!

  2. G spune:

    Care itorici s-au pronuntat? Pe ce baza? Ce dezastru a limitat? Intr-un eseu Cristoiu face comparatie cu Finlanda. Gh. Buzatu nu este istoric? Ce zice domnul academician Dinu Guirescu in „Lichidatorii”? Ati citit ce spun occedentalii despre „lovitura de stat de la 23 august”. A deschis calea rusilor spre inima Europei. Pentru Romania a fost, probabil, cel mai mare deyastru din istoria moderna.

  3. un roman normal spune:

    bai bolsevicilor, nici acum dupa caderea urss-ului nu recunoasteti istoria adevarata??? Ion Cristoiu are dreptate, pupincuristii comunistilor traiesc si azi, sunt urmasii tradatorilor de la 23 august. Exemplu psd si pnl. Scriu cu litere mici ptr a marca dispretul unor mizerabili.Romanii s-au bolsevizat atat de mult pana in 1989 si apoi inca 22 de ani, pana astazi incat au uitat de istorie, bun simt, caracter, etc. Despre opinia occidentului despre 23 august 1944? Va spun eu, caci traiesc de ani buni in Occident: regele si partidele de atunci, pcr,pnl si pntcd l-au vandut pe Maresalul Ion Antonescu, au vandut Romania si pe o parte dintre romanii adevarati, restul romanilor s-au alaturat curvelor sovietice si au intors armele impotriva celor carora le fusesera aliati.Si toate sub pretextul prescurtarii razboiului, etc,etc.Germania a fost complet ocupata si totusi uite unde a ajuns azi in 2012, e LOCOMOTIVA EUROPEI. Noi romanii in schimb, in urma acelui act mizerabil si tipic romanesc, suntem vazuti ca niste mizerabili de restul Europei. Asta e. Maresalul Antonescu ar fi schimbat total situatia si Romania ar fi fost departe dar………noi ne-am vandut singuri si deci ROMANUL ISI MERITA SOARTA PE DEPLIN. Acesta e doar inceputul suferintelor.Dati-l jos pe Basescu si aduceti din nou comunistii si securistii, ponta,crin antonescu……pacat ca ultimul poarta numele celui mai mare EROU national, Maresalul ION ANTONESCU !Rusine romani! Protestati cand nu trebuie, de ce nu ati protestat la 23 august 1944? Aiurea, vorbesc la pereti…

  4. Victor spune:

    Ia mai da tu niste exemple de subiecte istorice „inchise”. blogherul lui peste…

  5. cristi vasilescu spune:

    Ion Cristoiu are vocatie de istoric; chiar profesorul Florin Constantiniu il revendica pentru aceasta breasla, datorita lucrarilor si, mai ales, modului in care dezbate subiectele. Nu urmareste nimic subversiv. Ca orice roman cinstit, chiar vrea sa se stie si sa se inteleaga ce a stat de fapt la originea toboganului istoric pe care s-a plasat Romania la 23 august – act de inalta tradare pe timp de razboi – si sa iulstreze prin scris dominanta primordiala a unui om care chiar s-a identificat cu destinul tarii sale, Ion Antonescu: eu nu dau tara pe mana rusilor a spus acesta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *