Ce înţelege iobagul când vede o nuntă regală?

Când un editorialist român cu firman vede prin sticlă, la Westminster Abbey, „un plăvan cu început de chelie, un flăcău,  alături de o pisi englezească”, la nunta lui William cu iubita lui Kate, e semn de forfait al bunului simţ. Sigur că pe CTP îl poate scuza  educaţia sa mitocănească, dar nu-i absolvă de vină pe cei care îi mai dau şi apă la moară. Un astfel de individ care nu se pricepe nici să-şi instaleze Windows-ul pe computer, chiar dacă e calculatorist la bază (nu ştim cu ce grad are n.a.), nu ar trebui ascultat, doar ignorat. Prezenţa lui scenică, în postura de patriarh critic, denunţă falsitatea în care trăim de mai bine de jumătate de secol.

Acolo unde toţi producătorii tv au văzut o fiestă, eu nu am simţit decât forţa unei tradiţii capabilă să se reînoiască.   Categoric nu a fost o acţiune de PR. La Westminster Abbey şi-au unit destinele mai toate capetele încoronate ale Marii Britanii. Ce ştiu capetele de cretă despre Commonwealth? Despre emoţia din templul fotbalului mondial, când se cântă la finala Cupei God Save the Queen, în prezenţa Suveranei? Desspre istoria coloniilor şi începuturile capitalismului?

De fiecare dată când un club englez ne bate la fotbal le amintesc prietenilor că britanicii au în vintre sângele cuceritorilor şi noi pe cel al învinşilor dintotdeauna.

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

17 Responsesto “Ce înţelege iobagul când vede o nuntă regală?”

  1. bc spune:

    mișto, marius. și mie mi s-a parut o dovadă de mitocănie treaba asta cu chelia și pisi, adică te poate plăti televiziunea foarte bine, dar e vorba de o minimă decență. în fine, să zicem că nu-ți place prințesa, că ți se pare un surogat, o pisi, dar nu te poți lua de prinț pentru că are un început de chelie… nu știu, suntem de tot căcatul la faza asta. ce măgar și ctp…

    mai departe, pe fotbal și alte subiecte, da, sunt lucruri de bun simț, cred că le știm cu toții.

  2. Cezar spune:

    Iobagi sint aceea care isi scot caciula cind trece unul care-si spune rege.

  3. Corina spune:

    Nu am crezut niciodata ca un eveniment important pentru intreaga coroana britanica (a se citi Marea Britanie, Canada, Australia, etc) poate fi redus de un ctp la nivelul comentariului produs de mancatorii de seminte de pe marginea santului comunal!…
    Fara cuvinte despre josnicia si mizeria in care il regasesc pe fostul ctp pe care odata il credeam vertical !…cat de jos poate fi regasita mizeria morala a unui ctp „murdarit” la suflet si la gura!…

  4. Eugen spune:

    Cezar, cu tot respectul, dar:

    1. n-ai idee ce e aia rege 🙂
    2. nu ai idee cum se folosesc „aceea”, „aceia” si multe-multe alte cuvinte din limba romana…ai nimerit „caciula”…e un inceput 🙂

  5. Stoica Rodica spune:

    Comunismul a umplut tara cu mitocani plasati in toate punctele cheie.Am admirat continuu perechea Regala.Un cuplu in care frumusetea trece pe rad de la unul la altul.Am fericit-o sincer pe Catherine pentru alegerea printului William.Prin el a ales virtutea ,onoarea,bunul simt desavarsit,si lumea elitelor mondiale!

  6. Ciprian spune:

    Buna observatia Marius. CTP sa ramolit, este frustrat si depresiv, deci nu mai gandeste corect. dar eu cred ca ar trebui sa intrati si pe pagina lui de FB si sa ii spuneti ce credeti despre asta, e mai corect asa. eu am fost si i-am spus pe fata ce cred despre el.

  7. Cicciolina da Plescoi spune:

    De acord cu Eugen… Cezar mama, unii chiar merita sa fie iobagi, ca daca ajung in vreo functie inalta, uite ce fac,..isi bat joc de propriul popor, se imprumuta in numele lui de bani pe care ii fura, sau uite si o prostituata care intr-o tara civilizata era plina de amenzi si vanatai, dar la noi e ministra cu un buget ce il depaseste pe cel al sanatatii si invatatamantului la un loc, marlanul si mitocanul asa au fondul genetic, n-ai cum sa-i schimbi, in schimb in functie de societate si educatie mai pot fi cizelati foarte putin, ca in esenta tot marlani si mitocani raman,..asa ca daca atata poti, atata faci, sau asta stii, asta faci, sau tu ca iobag vrei sa fii profesor univ., sau prim-ministru sau chiar Rege?..Oricat te-ai chinui, tot nu ti-ar iesi ca n-are cum,..de nu-i, nici D-zeu nu cere….

  8. Calin spune:

    bine zis. l-am mai auzit pe CTP comentind mega dramatic si radical intr un meci de tenis, in care nu era cazul sa mearga asa de mult la extreme. am mai zis-o si in alte parti, in romania bbc-ul trebuia sa dea transimiunea numai conditionata de lispa comentatorilor romani. Un roman comentind ceremonia aia e ca un cocalar care descrie un McLaren de Formula 1.

  9. adrmi spune:

    Te rog pune link la declaratia lui CTP… uite ti-l dau eu mura-n gura

    http://www.libertatea.ro/detalii/articol/ctp-realitatea-critica-nunta-regala-plavan-pisi-englezeasca-333132.html

    Asta fiindca nu ma crede nimeni ca CTP chiar a zis asta. Initial nici eu nu l-am crezut atat de ignorant si sarac cu duhul. Dar e clar ca are inceputuri evidente de senilitate. Ce sa mai vorbim de bun simt…

    Pune te rog link pe declaratie, ca pentru un om normal pare ireala. M-au intrebat toti pe facebook daca chiar a declarat asa ceva, nu credea nimeni.

  10. Ciprian spune:

    si ghiciti care a fost raspunsul lui ?
    a fost ” Sugi p..a „.
    Inteligent nu ?
    Acum cica ma da in judecata pentru calomnie. doamne ce istet si mai ales ce caracter.

  11. Spartakus de Timisoara spune:

    Mario, hai sa le tragem o scatoalca peste nas tuturor ziaristilor care iau leafa degeaba. Nu ma refer la cei platiti sa minta; faptul ca ei sint prosti e treaba celor care-i platesc in zadar. Ma refer la tembeli, la genul flasnetelor care repeta obsesiv (fara sa vada macar grotescul) declaratia lui Cirtu cu masochismul. Habar n+au ce+a vrut sa zica, nu conteaza de ce a facut-o… Le place, se rid ei ziaristii limitati. Si exemplele sint mai multe. oooo, mult mai multe. Ai pasta in pix?

  12. Chido spune:

    Intelege sa puna un semn de intrebare la finalul titlului. De aia au facut britanicii educatie cu bata la marginea catedrei secole la rand.

  13. Ioanid spune:

    Interesant ca desi nu e prima data cand CTP are astfel de excese, cu alte ocazii, voi cei care acum il infierati si altii ca voi, nu numai ca nu lati uat atitudine, dar probabil ca l-ati si aplaudat. Ca de, atunci era vorba de niste politicieni autohtoni sau miliardari de carton, romani sadea si se accepta, acum ca s-a luat de un orfan regal si o pisi englezeasca, va trezirati toti luand atitudine cetateneasca. Hmm, mare parsivenie la unii romani !!!

  14. horatiu spune:

    Nu te poti astepta la mai mult. Acesti asa zisi ziaristi, deveniti din te miri ce falsi intelectuali, isi permint sa truncheze, mai bine zis sa falsifice, insasi istoria. Din acest motiv Romaniei ii va fi foarte greu sa iasa din declinul moral si nu numai, in care a intrat. Sa dea D-zeu putere acestui popor sa revina la valorile intelectuale autentice si sa-si demonstreze ca se poate si altfel!

  15. Cezar spune:

    @Eugen: Scuze pentru „aceea”! Mi se mai intimpla ca degetele sa-mi tasteze un pic altfel gindul…
    Legat de regi si regine, te asigur ca pe linga idei am si experienta, chiar experienta, umilitoare dupa parerea mea, de a vedea ca unii copii sint considerati la nastere mai buni decit alti copii pentru ca provin din familii „nobile”. Consider ca astfel de urme intirziate de feudalism sint dezgustatoare.

  16. Cezar spune:

    @Cicciolina da Plescoi De meritat nu merita nimeni, insa e posibil ca unora sa le placa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *