Ce-a Păţit Televiziunea în Epoca Internetului @ TNB

branduca-armanca-in-tnbDuminica 27 aprilie, la ora 11.00, la Sala Mica a Teatrului National, Brindusa Armanca va sustine conferinta cu tema Ce-a patit televiziunea in Epoca Internetului.

Despre conferință

 

Un sondaj recent realizat de IRES confirmă cifrele avansate anterior de Eurostat: peste 80% dintre români își iau informația de la televizor. Ce îi ține pe oameni în fața micului ecran care deocamdată își conservă supremația în epoca Internetului? În primul rând accesibilitatea: televiziunea intră în fiecare casă, e cel mai simplu lucru din lume să apeși un buton și să alegi programul zappând, fără să fie nevoie de cunoștințe sau dexterități tehnice. Mai mult, privitul la televizor este o activitate inerţială ce nu necesită coordonarea cu alții, iar oboseala cotidiană se compensează cu un pic de iluzie televizată. Dar cel mai important factor rămâne satisfacția produsă de televiziune, a cărei ofertă de divertisment și informație vizuală este mai experimentată decât cea a mediilor virtuale. Marile show-uri cu milioane de telespectatori

n-au putut fi egalate de distracția deloc de neglijat a jocurilor pe calculator. Să nu fi câștigat Internetul bătălia cu mediile clasice? Nu există un răspuns univoc: presa scrisă în formatul tipărit este muribundă, dar online ea merge mai departe. Televiziunea a pățit și ea ceva: s-a mutat pe alte platforme și suporturi, iar digitalizarea a schimbat regimul static al telespectatorului. El a devenit activ, mai ales dacă face parte din „generația Y”, intervine pe Facebook și pe Twitter, sau devine el însuși „realizator” pe Youtube. Noile tehnologii au produs mutații uimitoare iar „micul ecran” devine tot mai mic în Era digitală: laptop, tabletă, smartphone. Dincolo de minunile tehnicii, rămân de discutat multe altele, care țin de consistența jurnalismului, de etica acestei profesii întoarse pe dos, de limitele ei. Publicul însuși s-a schimbat într-atât pe Internet, încât cine întârzie o secundă cu o știre pierde 18% din audiență. Vorbim despre trafic și vizualizări, dar bătălia pentru audiență la televiziune rămâne în vigoare și este, adesea, sângeroasă.

Conferința va pleca de la aceste premise pentru a contura o epocă de schimbări mediatice profunde, care afectează profesia de jurnalist, natura publicului și a receptării informației și, probabil, substanța etică și filosofică a societății. Dacă există concurență sau convergență între televiziune și Internet, se va vedea din ilustrații video, foto sau din statistici puse laolaltă pentru o mai convingătoare argumentație.

 

Despre Brîndușa Armanca

 

Este jurnalist și profesor universitar. A făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa Liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Între 2006 și 2012 a fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta. În prezent este senior editor la TVR Timișoara și redactează rubrica săptămânală de critică a presei „Media culpa” în revista „22”. Membră a Uniunii Scriitorilor din România și a numeroase organizații de media ca International Communication Asssociation sau ECREA, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), „Media culpa” (2006), „Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române, precum și cu Distincția Ministerului Culturii ungar pentru diplomație culturală.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *