Camilo Jose Cela – Familia lui Pascual Duarte

1Premiul Nobel pentru Literatură,1989

„pentru proza sa bogată şi concentrată, care formează o imagine provocatoare a vulnerabilităţii umane, cu compasiune reţinută“

Primul roman al lui Cela, Familia lui Pascual Duarte, a apărut mai întâi în Argentina, din cauza continutului considerat prea violent în climatul tensionat de după Războiul Civil din Spania, şi a cunoscut o popularitate enorma în deceniul următor. Cartea este o autobiografie fictivă care povesteşte viaţa unui ucigaş aflat în spatele gratiilor, în aşteptarea condamnării la moarte. Pascual Duarte este un criminal sângeros, dar şi o victimă a unui mediu social distructiv, iar viaţa sa reflectă realitatea crudă a Spaniei rurale din timpul dictaturii franchiste. Este un personaj ce aminteşte de Străinul lui Albert Camus prin starea de vid interior cu care se confruntă.

„După Don Quijote, Familia lui Pascual Duarte este probabil cea mai citită carte în Spania!“ (The New York Times)

De acelaşi autor

Stupul

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *