Bogdan Camelia – Spălarea banilor. Aspecte teoretice și de practică judiciară

Analiza reglementării spălării banilor în ţara noastră în cadrul acestei lucrări reprezintă un demers important pentru literatura de specialitate. Deşi lucrările care abordează această problematică nu lipsesc, ceea ce s-a încercat prin prezenta lucrare reprezintă o schimbare de limbaj şi de perspectivă.
În context, se fac ample referiri la împrejurarea că infracţiunile de spălare a banilor prezintă, în mod indubitabil, aspecte de noutate în peisajul criminalităţii globale; totodată, trăsăturile acestor infracţiuni le conferă un statut cu totul particular. Spălarea banilor care provin din activităţi de criminalitate organizată reprezintă, de asemenea, o sintagmă nouă în legislaţia noastră, deoarece, abia după intrarea în vigoare a Legii nr. 39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate s-a creat un cadru legislativ adecvat pentru reprimarea acestui fenomen.

Prof. univ. dr. Emilian Stancu
Autoarea tratează această temă într-o viziune interdisciplinară, dezvoltând pe larg nu numai aspectele de drept penal, dar şi implicaţiile din punct de vedere al procedurii penale, ca şi explicaţiile criminologice ale temei relevând astfel documentat şi competent complexitatea temei abordate şi necesitatea unei abordări multilaterale a acesteia.
Lucrarea se bazează pe o amplă documentare, atât din doctrina penală română şi străină, cât şi în privinţa soluţiilor din practica judiciară, autoarea analizând pe larg controversele care s-au ivit în aplicarea legii, exprimându-şi motivat şi documentat propria părere.

Prof. univ. dr. George Antoniu

 

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *