Bjornstjerne Bjornson – Moştenirea familiei Kurt

1Premiul Nobel pentru Literatură, 1903

„ca recunoaștere a marii, nobilei și variatei sale activități literare, distingându-se întru totul prin prospețimea inspirației și prin minunata puritate a sufletului”

„Nu sunt dintre cei care cred că artistul, scriitorul sunt scutiţi de responsabilităţi. Dimpotrivă, responsabilitatea lor este mai mare decât a celorlalţi oameni, pentru că ei se află în capul coloanei și trebuie să arate drumul de urmat. Sunt adânc recunoscător Academiei Suedeze pentru că mi-a recunoscut eforturile în această direcţie și vreau să ridic acum paharul pentru succesul activităţii sale în promovareaa ceea ce este reprezentativ și nobil în literatură.“ Bjørnstjerne Bjørnson, Discursul de la Stockholm, 1903   „Autor al primelor drame istorice moderne în Norvegia, al unor saga care i-au influenţat, printre alţii, pe Selma Lagerlöf sau Knut Hamsun, Bjørnson rămâne, alături de Henrik Ibsen, Alexander Kielland și Jonas Lie, unul dintre cei patru autori majori ai Norvegiei de la sfârșitul secoluluial XIX-lea.“ Andreea Răsuceanu   „Când se rostește numele lui Bjørnson, parcă s-ar desfășura stindardul Norvegiei. Cu calităţile și lipsurile lui, cu geniul și cu slăbiciunile sale, el e tot atât de complet norvegian pe cât de complet francez este Voltaire.“ Georg Brandes   „Biblioteca pentru toţi“ iniţiază prima serie de literatură universală dedicată scriitorilor laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură. Colecţia „Nobel“ cuprinde selecţia celor mai cunoscute opere ale lor.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *