Bernard Henri Levy : Cadavrul răsturnat. Stânga la răscruce

cadavrul-rasturnat Bernard Henri LevyBernard-Henri Lévy reînvie în acest volum spiritul primelor sale cărţi. Pentru a descrie ameninţarea noii patologii, propune o ipoteză provocatoare şi generoasă: stânga şi-a învins prima tentaţie totalitară (comunismul) doar pentru a cădea în alta, ale cărei origini se regăsesc în partea opusă a eşichierului politic (mai exact, în mare parte, în zona extremei drepte), a ieşit din „barbaria cu chip uman“ doar pentru a se prăbuşi în „ideologia franceză“.

În această „critică a noii raţiuni progresiste“ îi avem alături pe Alain Badiou şi Carl Schmitt; o întrebare a lui Michel Foucault; Universalul paulin sau cel în viziunea lui Levinas; o discuţie cu Sarkozy; cazul Royal; sofismele lui Noam Chomsky sau ale lui Régis Debray; spectrul lui Pierre Bourdieu; adevărata faţă a lui Tariq Ramadan; amintirea lui Benny Lévy; umbra unui tată minunat; un început de autobiografie intelectuală împletită strâns cu fragmente de biografie generaţională.

Şi, la sfârşit, două injoncţiuni greu de reconciliat ca: mai mult ca oricând se pune problema să nu părăsim „vechea casă“ bântuită de duhuri rele — ci, dimpotrivă, ea trebuie, vai, reconstruită din temelii.

De acelaşi autor

Inamici publici

Order Cadavrul răsturnat. Stânga la răscruce Preţ redus @ RON22,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *