Aureliu Ţurcanu – Desen tehnic CL. IX

UnknownAvând la bază curriculumul școlar pentru clasa a IX-a, profilul  tehnic,  lucrarea  încearcă  finalizarea  unei îmbinări  armonioase  între  desenul  tehnic  clasic (mecanic) și direcțiile de modernizare a predării acestuia.

În  acest  sens,  autorii  au  acordat  o  importanță  deosebită conținutului  „desene  schematice“,  care  vizează  competența cunoașterii și folosirii de simboluri în special în domenii tehnice noi, pentru  realizarea  de  scheme  specifice,  situație  în  care calculatorul a devenit un instrument de desen uzual și eficient.

De  altfel,  acest  conținut  a  fost  inserat  de  autori  în  lucrare înaintea „schiței și desenului la scară“.

Din parcurgerea lucrării, se poate observa, de asemenea, că aceasta a fost structurată în sensul asigurării unei ponderi sporite activităților de învățare, prin desenele propuse pentru citire și interpretare,  precum  și  prin  volumul  substanțial  de  aplicații, gradate ca dificultate de realizare și accesibile majorității elevilor, care însoțește fiecare capitol.

S-a urmărit, de asemenea, evaluarea curentă a elevilor prin prevederea de teste recapitulative la aproape toate capitolele. Alcătuirea  acestor  teste  a  fost  realizată  prin  combinarea  de chestionare, itemi cu alegere multiplă și rezolvarea de probleme, ponderea acestora diferind în funcție de specificul capitolului.

În finalul lucrării sunt prezentate câteva teste aplicative care permit o evaluare finală a cunoștințelor și deprinderilor de lucru ale elevilor.

Autorii  au  fost  preocupați  de  informarea  elevilor  privind prevederile unor standarde de bază ale desenului tehnic și de prezentarea clară a alcătuirii capitolelor, structura acestora fiind inserată la început de capitol.

Mulțumind pentru observațiile și sugestiile primite, autorii sunt receptivi  la  toate  propunerile  care  pot  facilita  obținerea competențelor dorite.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *