Arşavir Acterian – Jurnal 1929-1945/1958-1990

1„Caz rar în cetatea literelor. Trei fraţi şi tustrei cu darul scrisului!…”, remarca Florin Faifer în textul său introductiv în Jurnalul lui Arşavir Acterian. E vorba despre cei trei Acterieni, Jeni, Arşavir si Haig. În plus, la fel ca sora lui, „fata greu de mulţumit”, Arşavir Acterian a ţinut toata viaţa un jurnal. Sau, mai precis, două, separate de inaugurarea regimului comunist şi de intervalul primei lui detenţii politice şi evocând două epoci: Jurnalul unui leneş. 1929-1945 şi Jurnalul lui Nastratin. 1958-1990. Anii nu sunt acoperiţi decât în parte. Probabil că autorul însuşi a cenzurat orice notaţie amintind de trecutul său legionar (ceea ce explică, măcar în parte, lipsa anilor 1933-1944), iar perioada de închisoare ca membru al „lotului Noica-Pillat” este, fireşte, absentă.
Dupa 1990, Arsavir Acterian si-a publicat fragmentar jurnalul in diverse volume si chiar in presa. Editura Humanitas reuneste majoritatea acestor fragmente, reconstituind in buna parte intregul. Cititorul are astfel la dispozitie cea mai completa editie a jurnalului lui Arsavir Acterian din cate s-au publicat pana acum. Si, poate, cea mai buna: cu necesare note de subsol, cu „personajele” in masura posibilului indentificate si cu un util indice de nume.
Jurnalul lui Arsavir Acterian este marturia unui intelectual onest, sensibil, generos, care si-a ratat probabil un destin cultural asemanator cu al colegilor sai de generatie, prezenti, de altfel, in carte: Eugen Ionescu, de care era aproape nedespartit in tinerete, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, Petre Tutea — ca sa-i numim doar pe cei mai cunoscuti. Cititorul de azi va descoperi, inainte de orice, in aceste pagini doua lumi culturale, din doua epoci. Arsavir Acterian a făcut parte din amandoua si le-a evocat cu talentul unui portretist.

Cuvânt de întâmpinare de Bedros Horasangian si Florin Faifer

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *