Andrei Codrescu: “Facebook şi celelalte „social networks” sunt instrumente de scărpinat spinarea Diavolului”

– Cu ce v-a supărat reţeaua lui Mark Zuckerberg?

– Mi-a irosit timpul, ceea ce am ştiut înainte de-a deschide un cont pe Facebook, dar pentru că-s ardelean nu cred în ce nu provine din experienţa mea directă. Când am văzut cu ochii mei pe ceas că trei ore treceau în fiecare zi după ce deschideam Facebook, m-am trezit. El îmi furase trei ore în care-aş fi putut să fac ceva mai util, să tai lemne, de exemplu.

– Facebook nu e un instrument facil de socialializare a scriitorului cu proprii să-i cititori?

– E un „echo-chamber,” o cameră-ecou; îţi auzi propriile opinii şi prejudecăţi reflectate de mii de oameni care îşi imaginează că reţeaua o să le redea perfecţiunea pe care au ratat-o în viaţa cea de toate zilele. Această reţea este un fel de prăvălie Madame Bovary: te reflectează prin alţii cum vrei să fii, nu cum eşti. Fiindcă această fisură dintre ideal şi real e condiţia burgheză par excellence, situl e o prăvălie unde ţi se fură timpul real şi ţi se dă în schimb o iluzie. E kitsch toată chestia. Continuare —–>

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Pages: 1 2

8 Responsesto “Andrei Codrescu: “Facebook şi celelalte „social networks” sunt instrumente de scărpinat spinarea Diavolului””

  1. Alexandru Petria spune:

    Felicitari pentru interviu.

  2. Gabriela Romaria spune:

    Draga Andrei,
    Am citit cu deosebit interes articolul tau, sunt de acord cu tine ca Facebook-ul precum si alte medii sociale virtuale, tind doar sa ne rapeasca din timpul nostru atat de pretios! Insa, pentru mine a fost, pot spune, un moment de „revelatie”, deoarece acum 3 ani de zile ma simteam aproape izolata aici, departe de casa, unde sunt acum, in Anglia… insa in momentul cand am reusit sa imi regasesc fostii prieteni, colegi si chiar sa leg noi prietenii, m-am simti mult mai bogata sufleteste, si mai fericita! Asta este ceea ce simt eu acum!
    Iti doresc mult succes in continuare si sper sa reusesc sa te citesc!
    Cu drag, Gabriela Romaria

  3. Chris spune:

    „Majoritatea cititorilor sint femei” Hm, poate. In Romania acest lucru se explica atunci cind te uiti la succesul de casa al unor scriitori siroposi ca cartarescu, Coelho, Kundera.

    Dar in SUA au succes si scriitori de un cu totul alt tip, ca Paul Auster, Don DeLillo, Philip Roth, John Updike, Joseph O’Neill, James Frey si multi altii despre care nu poti spune ca ar fi efeminati.

  4. GOGA CONSTANTIN -FETESTI(IALOMITA) spune:

    Cam asa este, dar ESTE(pentru ca, de fapt, se vrea SA NU MAI FIM)(FMI?!)(POATE CA NU)(POATE CA DA)(CINE STIE SA SPUNA SI CELUI CARE NU STIE!)

  5. GOGA CONSTANTIN -FETESTI(IALOMITA) spune:

    Bovarismul este un vis al neputintei, o dorinta de evadare, rodul contemplatiei si ideatiei, pe cand realul romanesc este mai mult o evaziune fiscala, rodul tranzitiei!

  6. gheorghe astileanu spune:

    Buna…as fi onorat daca mi ati putea trimite fotografia lui Lenin jucand sah…va multumesc anticipat .Cu pretuire Gh Astileanu . astileanu_gheorghe@yahoo.com

  7. whiteadi spune:

    faina cheastia cu un bestseller e un accident comercial, faina dar nu adevarata, suna bine doar

    net-ul e util daca nu esti slab de inger 😉

  8. Paul Doru Chinezu spune:

    Am rămas pafff !
    De fapt, ce mă mai mir?
    Noi, aceste fiinţe bipede alcătuim neamul, ţara, arealul în care trăim.
    Ca atare avem PATRIA şi CONDUCĂTORII pe care-i merităm !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *