Ana Blandiana: „A existat o formă de respiraţie prin cultură. Ceea ce ne-a lipsit a fost solidaritatea”

A existat o rezistenţă prin cultură? Întrebare adresată de reporterul Hot news, Anei Blandiana, 11 martie 2011. „Întrebarea nu este dacă ceea ce se numeşte „rezistenţa prin cultură” a existat, ci dacă a putut ea ţine locul unei rezistenţe propriu-zise, unei rezistente politice. Iar răspunsul „da” mi se pare în egală măsură adecvat şi umilitor. Umilitor pentru că presupune incapacitatea noastră de a secreta un alt tip de rezistenţă. În fapt, răspunsul este „da” nu în sensul ca cele doua tipuri de rezistenţă ar fi comparabile, ci pur şi simplu că, dupa înfrângerea rezistenţei din munţi, după lichidarea în închisori a elitelor de tot felul, neexistând o existenţî articulata poetic, vidul în care ne sufocam a fost populat de aceste exerciţii de respiraţie prin cultură. Ceea ce s-a făcut în plan cultural nu compensează şi nu scuză ceea ce nu s-a făcut in plan politic. Dar asta nu înseamnă ca nu există şi că nu explică. Oricât de exagerat, răspunsul „da” explică, fără îndoială, insuficienţa coagulării la români şi carenţa de solidaritate care ne este specifică. Şi, în acelaşi timp, capacitatea noastră de a ramâne vii, folosind remedii neconvenţionale. Ceea ce nu a existat în România comunistă  – a existat oare în vreo alta Românie? – a fost solidaritatea.”

Poeziile Anei Blandiana circulua pe timpul comunismului scrise de mână, multe fiind interzise de cenzura regimului Ceauşescu.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *