Alfred Jarry – Superfemeia

Jarry, părintele patanalizei şi al patafizicii, a găsit în legendara Messalina, a treia soţie a împăratului roman Claudius şi una dintre femeile fatale divinizate de decadentişti, o eroină ideală. Romanul rezultat este astăzi un text clasic al literaturii erotice universale.

În hiperactiva sa viaţă sexuală, „superfemeia” Messalina se foloseşte de bărbaţi pentru a ajunge la uniunea cu însuşi zeul Amorului, dar, în acelaşi timp, îşi explorează şi sinele secret. Aventurile sale erotice se citesc şi azi cu o curiozitate nu neapărat stimulată de erotism.

Superfemeia apare în foileton, cu titlul Messalina şi subtitlul Roman al vechii Rome, în La Revue Blanche (1900), apoi în volum, la editura aceleiaşi publicaţii pariziene (1901).

De acelaşi autor

Suprabărbatul

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *