Alexis de Tocqueville – Despre democraţie în America vol. 1

imagineDupă ce ai citit Spiritul legilor a lui Montesquieu, Despre democraţie în America e lectură necesară. Ce a vrut să spună Tocqueville de fapt că, deşi Europa are starea de spirit democratică, nu are cum să o poată organiza în legi şi moravuri, aşa cum şi-ar dori, deoarece aici nu exista instituţiile care sunt în America şi nici principiile democratice care au stat la baza constituţiei americane.

Francois Furet consideră că Despre democraţie în America este de fapt o “meditaţie asupa nobilimii”, pentru că Tocqueville încurajează egalitatea în drepturi, iar nobilimea este acea clasă socială, care, prin dorina de a domina, nu permite dezvoltarea acestei noi concepţii.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

One Responseto “Alexis de Tocqueville – Despre democraţie în America vol. 1”

  1. dana spune:

    e. ff.bine sa fie si o lege interna a materealizarii cum e in asia sa nu omoare acestia cu ace din aliaj ff.subtire.asta o patesc eu .sper sa se duca si sa nu mai necajeasca lumea calugariilor din pustii si viata mea .ii simt cu puterea miinilor.sufar f mult din cauza lor…….

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *