Alexandru Vlahuţă – România pitorească. Schiţe şi povestiri

CarteAvem de-a face, pe ansamblu, cu o scriere situată undeva între memorialul romantic de călătorie şi textul de promovare a „identităţii“ autohtone. Organizat în secvenţe scurte, memorialul compensează lentoarea specifică străbaterii „la pas“ a distanţelor printr-o anumită viteză – şi concizie – a relatării, care-l apropie de reportaj, un reportaj liric şi idealizant, fireşte. E, oricum, greu de spus cât a mai rămas azi din pitorescul României mici a lui Vlahuţă…
Prezenta ediţie „Biblioteca pentru Toţi“ are meritul de a recupera una dintre primele versiuni ale cărţii din 1901, reproducând aproximativ pagini eliminate de cenzura comunistă în numeroasele ediţii dintre 1948 şi 1990. Porţiunile cenzurate se referă de regulă la monarhie şi la Regele Carol I, într-un mod ce nu are nimic de-a face cu „antimonarhismul“ atribuit, pe nedrept, scriitorului. Din contra, autorul apare ca un glorificator al monarhiei.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *