Alexandru Maier – Am fost medic la Gherla

IMAGINEAm fost medic la Gherla – Fragment: „În cursul zilei următoare, toată închisoarea a răsunat de zgomotul de ciocan bătut pe nicovală, simbolul comunismului, nu-i aşa? Au fost puşi în lanţuri toţi frontieriştii de la etajele II şi III. Au fost înlănţuiţi şi toţi ocupanţii camerelor de la ferestrele cărora fuseseră distruse obloanele, fără nici o selecţie. Era ca-ntr-un infern. Peste tot, oriunde te mişcai, doar zgomot de lanţuri târâte pe pardoseală. Numai atât şi era suficient pentru a-i înspăimânta pe deţinuţi. Dar teroarea adevărată a început după câteva zile, când au început bătăile. Rând pe rând, câte 3-4 deţinuţi erau luaţi şi duşi să-şi încaseze porţia de bătaie. Ca să servească drept exemplu… Dar nu numai atât: ieşeai la plimbare, coborai scările, fugărit, erai bătut că de ce te grăbeşti aşa, nu vezi că ceilalţi nici n-au apucat să iasă din celule? Dacă mergeai mai încet, de ce nu te grăbeşti să-i ajungi din urmă pe cei din faţă? Să nu mai vorbesc de cei ce rămâneau, inevitabil, la urmă, sau de infirmi– aceştia o încasau că erau prea leneşi; nicicum nu era bine. Calvarul se repeta şi la întoarcerea în celulă. Plimbările s-au redus la 5-6 minute, de parcă erau făcute doar pentru a da prilej de bătaie caraliilor.”

Alexandru Maier e în 1957 student în anul IV la Institutul Medico Farmaceutic din Târgu Mureş. E fiul lui Gheorghe Maier, luptător împotriva comunismului considerat de regimul comunist foarte periculos, alături de Ion Faliboga. Cei doi au fost condamnaţi la moarte. Considerat complice al tatălui, e arestat pe 18 ianuarie, judecat şi condamnat la 12 ani de temniţă. Experienţa din închisoare o consemnează în volumul Am fost medic la Gherla. Iese din penitenciar în urma amnistiei date de Gheorghe Gheorghiu Dej în 1964. Este urmărit de securitate, arestat şi condamnat a doua oară în 1977.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *