Alexandru Călinescu – Proximităţi incomode

„În firea lui Alexandru Călinescu rigoarea şi cordialitatea convieţuiesc confortabil. Ştie multe, ceea ce nu l-a făcut să-şi piardă umorul şi graţia.
Alexandru Călinescu a debutat cu o carte despre Anton Holban urmată de o carte despre Caragiale. Undeva, în spectrul dintre aceste două repere, se mişcă – aş spune – înzestrarea şi specificitatea lui, între luciditatea celui dintâi şi hazul enorm, care e tot o formă de luciditate, al lui Caragiale. Alexandru Călinescu face gazetărie, dar face o formă de gazetărie care nu este cea obişnuită şi care se poate aduna imediat în volum. Asta înseamnă că nu e o gazetărie conjuncturală şi că el scrie în aşa fel încât textele ţin şi după ce momentul apariţiei lor a trecut.“
Andrei Pleşu

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *