Alexandru Buican – Brâncuşi. O biografie

1Prima biografie completă apărută in al cincizecilea an de la moartea artistului Constantin Brâncuşi. Cartea O biografie a lui Alexandru Buican este probabil cea mai completă lucrare despre trecerea unui asteroid prin cultura mondială, cu o viaţă extrem de retrasă, un fel de Salinger al pietrei, născut pe Jii. De aici aflăm despre o lume de început de secol în care Brâncuşi nu s-a regăsit.  Cocteau, Stravinski, Diaghilev, Matisse, Rousseau-Vameşul, Man Ray, Ezra Pound, James Joyce şi marginalii pe atunci Lenin şi Troţki apar printre personajele întâlnite de Brâncuşi.O tuşe aparte peste dadaişii lui Tristian Tzara.

Ni se spune cum a reuşit să provoace cerul cu Pasărea în Văzduh, dar şi cum vameşii americani i-au confundat lucrarea cu o bară ( la aceea vreme erau interzise importurile de fier şi oţel în SUA).

Atelierul lui Brâncuşi avea înfăţişarea unui peisaj preistoric; trunchiuri de copaci, blocuri de piatră, un cuptor unde proprietarul, un primitiv, frige bucăţi de carne înfipte în ţepuşe de fier. În fiecare colţ, brontozauri şi-au depus ouă, iar statui strălucitoare atrag americance frumoase ca pe păsări“.

Biograful menţionează în treacăt data naşterii lui John Moore, unicul său fiu: „La 15 septembrie 1934, Vera Moore îi naşte un băiat, pe care sculptorul nu-l va recunoaşte.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

One Responseto “Alexandru Buican – Brâncuşi. O biografie”

  1. Brancusi spune:

    ‘biografie completa” – chiar credeti ca nu se mai poate adauga nimic?

    ‘cea mai completa’ – complet(a) nu sufera grade de comparatie. Ori e complet(a) – adica nu ii lipseste nimic, ori e aproape complet(a), deci ii lipseste ceva, adica este incomplet(a)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *