Alexandre Dumas – Cei trei muşchetari

1Poate cel mai popular roman al lui Alexandre Dumas tatăl, Cei trei muschetari a fost publicat prima dată în primăvara anului 1844. În centrul povestirii se află tânărul d’Artagnan al cărui mare vis este acela de a deveni muschetar al regelui Ludovic al XIII-lea. Titlul romanului se referă, însă, la cei pe care d’Artagnan şi-i va face în scurt timp prieteni: muschetarii Athos, Porthos şi Aramis.

Acţiunea este plasată la începutul anilor 1620, când cardinalul Richelieu interzise duelurile. Abia sosit la Paris, tânărul gascon d’Artagnan pare să nu ţină cont de asta. El devine chiar celebru în marele oraş în urma unui duel, căci vestea vitejiei lui va ajunge repede şi la urechile regelui.

Romanul, unul de aventuri, dar în acelaşi timp romantic, este scris cu mult umor. Potrivit unei fişe de bibliotecă, ce s-a păstrat până astăzi, se dovedeşte că Dumas s-a inspirat pentru această scriere din „Memoriile domnului d’Artagnan”, de Gatien de Courtilz de Sandras (Köln, 1700), carte pe care a împrumutat-o din biblioteca publică din Marsilia. Povestea lui d’Artagnan este continuată în romanele „După 20 de ani” şi „Vicontele de Bragelonne”.

De acelaşi autor

Contele de Monte-Cristo. (Colecţia Adevărul) 3 Volume

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *