Alexander Bard – Netocraţia

UnknownInternetul a fost proclamat drept un fenomen absolut descentralizat, situat dincolo de controlul indivizilor, corporaţiilor sau guvernelor.

În Netocraţia, Bard şi Söderqvist afirmă că societatea transparentă şi non-ierarhizată visată de pionierii internetului e unul dintre cele mai mari mituri ale erei informaţiei.

Societatea viitorului va fi ierarhizată. Nu în funcţie de avere şi performanţă, ci în funcţie de capacitatea de a controla noile mijloace interactive de comunicare. Restul oamenilor vor îngroşa rândurile noului proletariat consumerist: consumtariatul.

Netocraţia propune o viziune. Autorii nu sunt nici pentru, nici împotriva schimbărilor pe care le anunţă. Ei pur şi simplu privesc atent lumea din jur, aflată în plină revoluţie digitală, şi îi fac portretul-robot.

Netocraţia este un eseu complex cu o premisă simplă: dacă vrem să nu fim luaţi pe nepregătite de viitor, trebuie să ne cunoaştem prezentul şi trecutul.

Prima ediţie a cărţii Netocraţia (2000) a ajuns direct pe lista bestsellerurilor non-fiction din Suedia. Trei ani mai târziu era publicată în engleză şi începea să facă ocolul lumii, fiind tradusă în cincisprezece limbi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *