Alessandro Baricco – Mătase

123De Alexandru Cristian

Uneori viaţa ne poate aduce mult mai mult decât îi cerem. Un spectacol este viaţa omului. Unii doresc să-l joace alţii doar să se uite. Unii oameni sunt făcuţi doar pentru a-şi privi viaţa alţii doar pentru a o trăi.

              Hervé Joncour un tănăr sublocotenent de infanterie se hotăreşte să nu urmeze cariera pe care şi-o dorea tatăl său, armata. După o întâlnire care i-a schimbat viaţa cu un oarecare  Baldabiou, acesta se hotăreşte să devină crescător de viermi de mătase. În anul 1861 avea 32 de ani iar epidemia de pebrină care distrusese toate culturile de mătase din Europa era în plin avânt.

Locuitor al unui sat Lavilledieu care se ocupa cu sericicultura, erau 7 filaturi de  mari de prelucrat mătasea,  şi membru al unei bresle profesionale Joncour se decide să facă ceva pentru a salva resursa economică  a satului. Se decide să plece în Japonia, la propunerea lui Baldabiou. Japonia era o ţară închisă, îşi deschisese comerţul de puţin timp în anul 1853-evenimentul escadrei lui Matthew C. Perry. În călătoria sa în Japonia observă o femeie care nu avea o tăietură orientală  a ochilor şi avea obrazul unui copil. Aceea femeie îl fascinează şi timp de 4 călătorii repetate, până la izbucnirea războiului civil în Japonia, Hervé o va căuta pe aceea femeie-ideal.

Hara Kei cel care îi procura ouăle pentur viermii de mătase a simţit atracţia francezului pentru femeia care era lângă el. Pe Hervé îl pasiona misterul care îl lega pe Hara Kei de această femeie.

Nu ştia dacă o iubeşte sau nu, dar când a plecat ultima oară din Japonia în 1864 ştia că o va vedea pentru ultima dată. Gândul i-a rămas la ea. Hélène soţia sa îi va ticlui o scrisoare în limba japoneză pe care o va păstra toată viaţa.  O scrisoare în care şi-a exprimat toată durerea ei de a nu fi aceea femeia fără tăietura orientală a ochilor şi cu obrazul de copil.

Se spune că la orientali amantele sunt preţuite nu numai prin scumpe daruri şi bijuterii dar şi prin păsările exotice pe care le primesc în dar. Când sunt supărate dau drumul la păsări şi se bucură de coloritul acestora.

Hervé Joncour priveşte lacul şi se gândeşte la inexplicabilul spectacol, uşor, care  fusese viaţa lui. O viaţă în care şi-a iubit soţia dar a iubit şi aceea femeie vis şi pasiune a îndepărtatului Orient, singura femeie europeană din Ţara Soarelui Răsare.

Alessandro Baricco a scris un roman Mătase în care durerea pentru o iubire netrăită este mai profundă decât o durere pentru o iubire pierdută. Un roman ca un vis frumos care se încheie uşor, inexplicabil ca viaţa noastră.

Order Mătase Preţ @ RON23,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *