Alain Robbe Grillet – Cuvânt înainte la o viaţă de scriitor

În romanul de tip balzacian Cuvânt înainte la o viaţă de scriitor, lumea există deja, este finită şi cineva competent, naratorul, vorbeşte despre ea. Din contră, în întreaga literatură din a doua jumatăte a secolului al XX-lea, încă din anii douazeci, totul se întâmplă ca şi cum lumea n-ar exista încă, iar cuvântul scriitorului ar consacra-o astfel determinându-i apariţia. Scriitorul nu mai reprezintă, ci creează.

Dosar de PRESA:
„La Robbe-Grillet, preocuparea pentru literatura e o forma de neliniste, acesta este un autor al incertitudinilor colosale, al interfetelor jucause. Din acest motiv, actul scriiturii devine un fel de broderie continua, in lupta narativa a certitudinii cu lipsa, a ceea ce ar putea exista ca stiut si ceea ce te copleseste ca banuiali, te contrariaza. De aici si statutul special pe care il are contradictia in scriitura Noului Roman. O naratiune nu se poate misca daca, pe linga lipsa care provoaca incertitudine, nu intimpina contradictii, ambii poli ai contradictiei avind egala indreptatire de a exista.”
Igor Mocanu, februarie 2007, Noua Literatura


Order Cuvânt înainte la o viaţă de scriitor Preţ @ RON18,50

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *