Adrian Sângeorzan – Vitali

Adrian Sângeorzan, unul dintre cei mai originali autori din ultimul deceniu, a ajuns la scris relativ târziu, când era deja format, matur şi cu o experienţă de viaţă petrecută chiar între mai mult de două lumi. Unii nu fac nimic cu ea, Sângeorzan de la ea porneşte, de fiecare dată, totul. Dacă primele sale două cărţi de proză (Între două lumiPovestirile unui doctor de femei şi Circul din faţa casei) indicau explicit implicarea autobiografică, acest nou roman zăpăcitor, antrenant, scris cu sufletul la gură – tocmai ca să ceară a fi citit, literalmente, à bout de souffle! – disimulează autobiografia, câtă va fi fiind. Dar în mod cert îl face pe cititor să se întrebe cine au fost, de fapt, modelele personajelor – unele de-a dreptul trăsnite! – din Vitali. Scrisul se mişcă rapid, parcă dominat de dicteul imperios al situaţiilor ce se perindă aproape cinematografic, al conjuncturilor care de care mai surprinzătoare. Mişcarea nu e numai spaţială, ci, poate mai important, interioară.

Roman picaresc, prin toate peregrinările personajului titular ale cărui tribulaţii se închid într-un cerc perfect, Vitali poate fi interpretat şi ca un clasic Bildungsroman, un roman de formaţie, în care subiectul străbate parcă întreaga lume ca să ajungă la punctul de unde plecase. Iar autorul lui are o pasiune neobişnuită de a spune şi produce în jurul lui întâmplări dintre cele mai imprevizibile!

Primul roman cu adevărat american al lui Adrian Sângeorzan, Vitali este testimoniul indubitabil al… vitalităţii artei narative şi de construcţie epică a unui scriitor ce nu încetează să ne surprindă!“

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *