Adrian Cioroianu la Cluj

UnknownCurtea Veche Publishing invită cititorii și pasionații de istorie din Cluj la o întâlnire cu Adrian Cioroianu, joi, 24 aprilie, de la ora 18.00. Istoricul Adrian Cioroianu, Decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității București, se va întâlni cu publicul la Librarium Universității, unde va fi discutată cartea „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”  (Curtea Veche Publishing, 2013). Evenimentul va conține și o sesiune de autografe.

 

Împreună cu TVR, Adrian Cioroianu a trecut la realizarea unui serial de 101 episoade din istoria noastră. Fiecare astfel de episod spune o poveste, în numai 5 minute de film. Paginile cărţii reprezintă, adaptate, scenariile propuse pentru aceste scurte documentare. Sunt poveşti reale, despre o lume reală – sau despre fantasmele românilor dintr-o epocă sau alta.

 

De la povestea coroanei lui Carol I şi până la vânătorile lui Nicolae Ceauşescu, de la războaiele pe care le-am câştigat şi până la tratatele care ne-au modificat frontierele, trecutul nostru este plin de astfel de poveşti. Autorul spune poveşti nu pentru că idealizarea trecutului ar fi obligatorie – ci pentru că Istoria, de fapt, aceasta este: o poveste, pe cât posibil mai apropiată de realitatea de altădată. Un istoric este un cercetător al trecutului, desigur – dar, înainte de toate, el este un profesionist care spune o poveste despre cei ce-au fost şi cele ce s-au întâmplat.

 

Adrian Cioroianu este autorul volumelor de succes „Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc” (2005) şi „Geopolitica Matrioşkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială” (2009), ambele apărute la Curtea Veche Publishing. Născut în 1967, Craiova, este Doctor în Istorie al Universităţii Laval din Québec, Canada, şi al Universităţii Bucureşti. Specializat în Istoria Contemporană a României, lucrează din 1993 în Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (ca profesor, în prezent), unde susţine cursuri (pentru licenţă şi Masterat) de Istorie a regimului comunist din România şi de Istorie a Rusiei postsovietice. Din octombrie 2011 este director al Departamentului Istoria Românilor şi a Sud-Estului Europei din Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti. Redactor şi ulterior colaborator permanent al revistei Dilema / Dilema veche(din 1998 până în prezent), prof. Cioroianu publică constant în revistele Foreign Policy — RomâniaHistoriaIstorie şi civilizaţie sau Scrisul românesc (din Craiova) ş.a.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *