Adam Bodor – Vizita arhiepiscopului

UnknownPersonajul principal al lui Ádám Bodor din Vizita arhiepiscopului, Gabriel Ventuza, ajunge in Dolina pentru a recupera rămăşitele pământeşti ale tatălui său. Găseşte aici un univers aparte, în care codul de comunicare este un fel de limbă de lemn dominată de metafore, ce nu lasă realitatea să fie ceea ce pare: dominind Dolina cu aceeaşi forţă bintuitoare pe care o au şi pădurile dimprejur, colonia de tuberculoşi botezată Izolda nu e nici pe departe un spital pentru bolnavi adevăraţi, ci o anticameră a morţii pentru libertatea de opinie.

Vizita arhiepiscopului a stat la baza filmului Dolina, după un scenariu semnat de autor, în regia lui Zoltan Kamondi, o coproducţie România-Ungaria prezentată la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary şi câştigătoare a mai multor premii europene.

„La Adam Bodor, avem de-a face cu peisajul copleşitor al unui ministat poliţienesc, cu ierarhii de autoritate perfect interiorizate, în care se supravieţuieşte, fără să se trăiască. Şi din care poţi evada atâta vreme cât încă nu te-ai molipsit nu atât de boli de plămâni, cât de confortul lucrurilor ştiute, de acalmia rutinei şi a nonopoziţiei. Iar pentru cititorul acestor meleaguri, contemporan cu moştenirea Gherlei, a reeducărilor, a coloniilor de muncă, a totalitarismului, Vizita arhiepiscopului e o lectură cu un dureros aer de familiaritate.” (Iulia Popovici)

Adam Bodor (născut în 1936) a trăit în Romania până în 1982. Între 1952 si 1954 a fost deţinut într-o închisoare politică, condamnat pentru participarea sa la IKESZ (Organizaţia Ilegală Anticomunistă, pe care o fondase). Despre experienţa carcerală de la Gherla, Bodor vorbeşte explicit într-o carte apăruta recent, A borton szaga (Saga închisorii, 2001).

Cărţile care l-au făcut cunoscut peste tot în lume, Zona Sinistra (1992) şi Vizita arhiepiscopului (1999), sunt, amândouă, romane ale unor lumi închise, neliniştitoare, cu reguli proprii în care individul nu e decât o rotiţă a marelui mecanism social. Bodor este de asemenea un cunoscut scenarist, a lucrat cu regizori maghiari celebri, a căror filme au avut mare succes la festivalurile de film din Ungaria şi Europa.

De acelaşi autor

Zona Sinistra

Order Vizita arhiepiscopului Preţ @ RON19,50

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *